Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politimester tiltalt etter opptøyene i Gøteborg

Tidligere politimester Håkon Jaldung siktet for frihøtserøvelse av demonstranter gymnas under EU-toppmøtet i 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den svenske justisombudsmannen som i dag siktet Jaldung. Han er mistenkt for ulovlig frihetsberøvelse, alternativ grov

tjenestefeil eller tjenestefeil, melder den Svenske Dagbladet.

Hans Lindberg skal ha utredet hva som skjedde ved Hvitfeldska gymnas den 14. juni 2001. Skole ble sperret av med containere og 450 personer pågrepet.

Den svenske justisombudsmannen skriver i sin tiltalebeslutning at Jaldungs avgjørelse om å sperre av hele området rundt skolen og kroppsvisitere alle som var der, manglet en juridisk begrunnelse.

Han skriver også at det ikke var fare for kriminalitet, eller alvorlig fare for helse eller ødeleggelse av eiendom på skolen.

650 ungdommer ble forhindret fra å forlate området.

Daværende politimester Jaldung slapp fri de ungdommene som lot seg kroppsvisitere frivillig. 150-200 ungdommer slapp fri innen tilbudet om kroppsvisitering ble opphevet.

Sent på kvelden hadde noen ungdommer forsøkt å bryte seg ut, og Jaldung pågrep samtlige 450 som var å området, melder Svenska Dagbladet.

Justisombudsmannen mener han ikke hadde noe grunnlag for å pågripe dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media