Politimester uten pistol

Navn: Ingelin Killengreen Alder: 52 Yrke: Politimester

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyttårsaften satt hun på VIP-tribune på Rådhusplassen. Og fikk antakelig med seg kunstneriske innslag nesten ingen andre hørte. Til gjengjeld så hun kanskje ikke hva mange andre så, at millenniumfesten var et kaos av flatfyll, skrål og redde mennesker.

Oslos politimester sa seg enig i at det var for trangt på Rådhusplassen. Men mente at arrangementet rent politimessig aldri var ute av kontroll. Og saktens har hun rett i at det er grenser for hvor mange politifolk man kan fylle en festplass med. Det var heller ikke politimesteren som unnfanget ideen om en folkefest med fulle skjenkerettigheter ved midnattstider midtvinters.

Killengreen bekjenner seg til den samme nøkternhet og grunnleggende tro på humanistiske prinsipper når hun, etter nøyaktig fem år i stillingen, heller ikke finner å kunne gå inn for generell bevæpning av norske politifolk. - Det er en verdi å ha et sivilt, ubevæpnet politi. Det gjør at politiet må ta utfordringer uten å true med skytevåpen, sier Killengreen.

Det knurres nok blant mer hardtslående elementer i mesterens egne rekker over slikt. Men Justisdepartementets tidligere politiavdelingssjef og departementsråd har på en imponerende måte skapt ro og samhandling på det en gang så bråkete politikammeret. Jobben overtok hun fra det selvforståtte geniet Willy Haugli. Og han sutret lenge over utnevnelsen av det byråkratiske kvinnfolket fra departementet.

Sjelden eller aldri tok Killengreen til motmæle mot kritikken fra de museale. Men på et seminar i Trondheim for noen år siden slo hun fast at det var sunt for Oslo å få en annen politimester enn Haugli: - Da jeg kom til kammeret, var systemet så totalitært at jeg kunne hviske et synspunkt i gangen, og så ble det Politimesterens Lov, sa hun.

Killengreen anser at det å minske gapet mellom følt trygghet og reell trygghet blant folk flest er blant de største utfordringene for politimyndigheten. Derfor har hun da også kjempet for flere fotpatruljer. En bruk av politifolk som ikke lar seg måle i konkrete resultater, men som gir en meningsfull tilstedeværelse.

Tobarnsmoren med bolig i Oslo vest deler heller ikke forgjengerens sans for å opptre offentlig. I politihusets bakgård holder Fagbevegelsens Forskningssenter til. I håp om tilgivelse for å feste høylydt til langt på natt inviterer FAFO politimesteren til sommerfesten hvert år. Ingelin Killengreen går aldri dit.