Politimesteren berømmer redningsmannskapene

Politimester i Bodø og sjef for Hovedredningssentralen for Nord-Norge, Bjørn Hareide, berømmet redningsmannskapene for godt utført jobb 1. juledag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningsmannskapene reddet 26 personer fra bulkskipet «John R.» som grunnstøtte nordvest for Tromsø i ettermiddag.

- Redningslederne på jobb skal ha honnør for at de tidlig oppfattet alvoret i situasjonen, og rekvirerte alle nødvendige ressurser, også et sivilt helikopter fra Hammerfest, sier Bjørn Hareide til NTB.

Super Puma-helikopteret fra Norsk Helikopter i Hammerfest ble satt inn i redningsarbeidet fordi det kunne komme raskere fram enn Sea King helikopteret som ble sendt fra Bodø. Super Puma-helikopteret heiste opp 10 av de 26 som ble evakuert fra skipet.

Tidsfaktoren viktig

- Den vellykkede aksjonen viser etter min mening betydningen av å få ned beredskapstiden for redningshelikoptrene. Kort tid etter at alle de 26 var berget, kom et snøvær som vanskeliggjorde Sea King-helikopterets tur til Tromsø. Da var heldigvis evakueringen unnagjort, men situasjonen viser at tiden er en svært viktig faktor i redningsoppdrag, sier Hareide.

Stortingsmelding

Til våren skal regjeringen fremme en stortingsmelding om redningshelikoptertjenesten. Beredskapstiden vil stå sentralt i meldingen.

Det såkalte Fostervold-utvalgets konklusjoner fra 1996, som dannet bakgrunn for en NOU året etter, konkluderte med at beredskapstiden for redningshelikoptrene burde ned fra en time til 15 minutter utenom arbeidstid. En slik endring vil bety overgang fra hvilende til stående beredskap.

«Lofothav»

I tillegg til de to helikoptrene som var i aksjon ved havaristen, deltok også kystvaktens bruksvaktfartøy «Lofothav». Et Sea King helikopter ble sendt fra Bodø, men ble ikke satt inn i evakueringen. Tre redningsskøyter ble også sendt ut.

(NTB)