Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politimesteren i Köln avsatt etter overgrepene nyttårsaften

Sterkt kritisert for håndteringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innenriksdepartementet i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen har avsatt Kölns øverste politisjef Wolfgang Albers (60) etter håndteringen av masseovergrepene mot kvinner i byen nyttårsaften, ifølge Der Spiegels opplysninger.

En stund etter bekrefter delstatens innenriksminister Ralf Jäger at politisjefen har fått sparken, melder Bild.

- Min beslutning er nødvendig for å gjenopprette offentlighetens tillit og Köln-politiets handlekraft, sier Jäger.

Albers har fått sterk kritikk, ikke minst av Tysklands føderale politisjef Rainer Wendt, som kaller mediehåndteringen «en kommunikasjonskatastrofe». Kölns borgermester (og Albers' partifelle i det sosialdemokratiske partiet) Henriette Reker har distansert seg stadig mer fra ham de siste dagene.

Avslo hjelp Rundt 200 kvinner har fortalt at de enten ble seksuelt antastet og/eller ranet av mannsgjenger i sentrum av storbyen nyttårsaften. Det kom også til kraftige sammenstøt mellom gjengene og politiet. Albers' offisielle framstilling hittil har stått i skarp kontrast til dette, og han har hevdet alt var under kontroll.

For to dager siden måtte politisjefen gå tilbake på dette og innrømme at informasjonen var feil. Han sto imidlertid fast på at Köln-politiet var i stand til å håndtere situasjonen - men det var før Frankfurter Allgemeine Zeitung i dag kunne avsløre at et tilbud om forsterkninger fra nabobyen Duisburg ble avslått.

Albers har også tidligere stått i stormen for sin håndtering av krisesituasjoner. I 2014 mislyktes styrkene hans i å takle fotballopptøyer.

Asylsøkere Mens myndighetene tidligere har hevdet at «unge, enslige menn fra Nord-Afrika som har vært i drift i regionen» sto bak masseovergrepene, har flere polititjenestemenn fortalt tyske medier at flertallet var asylsøkere, hvorav mange fra Syria.

I dag vedgår Tysklands føderale innenriksdepartement at halvparten av de 31 mistenkte mennene faktisk er asylsøkere.

- AVSATT: Kölns politisjef Wolfgang Albers er avsatt av sine overordnede etter «kommunikasjonskatastrofen» han har skapt etter overgrepene nyttårsaften. Foto: Oliver Berg / DPA / AP / NTB Scanpix
- AVSATT: Kölns politisjef Wolfgang Albers er avsatt av sine overordnede etter «kommunikasjonskatastrofen» han har skapt etter overgrepene nyttårsaften. Foto: Oliver Berg / DPA / AP / NTB Scanpix Vis mer

De fleste mistenkte kommer fra Algerie (9), Marokko (8), Iran (5) og Syria (4). I tillegg kommer statsborgere fra Tyskland (2), USA (1), Serbia (1) og Irak (1).

Tyskland mottok i fjor 1,1 millioner asylsøkere, og anses som det europeiske landet som er aller mest vennlig innstilt overfor asylsøkere fra Syria. Masseovergrepene har derfor satt forbundskansler Angela Merkel i en svært vanskelig situasjon.

I går stemplet Merkel overgrepene som «fullstendig uakseptable» og antydet en innstramming av asyllovgivningen, spesielt lovene som setter rammene for utvisning fra Tyskland.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media