Politimesteren innrømmer dårlig etterforskning

- Det er spesielt å gå i gangene på politihuset om dagen.

TAR SELVKRITIKK: Politimester ved Telemark politidistrikt, Rita Kilvær. Foto: Marius Evensen / Dagbladet.
TAR SELVKRITIKK: Politimester ved Telemark politidistrikt, Rita Kilvær. Foto: Marius Evensen / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STATHELLE/SKIEN (Dagbladet): Det er en ydmyk politimester som møter Dagbladet på politihuset i Telemark. Hun forteller om en noen tøffe og vanskelige dager som politimester i fylket. Det er nå gått 16 dager siden Stathelle-jenta Linn Madelen Bråthens (33) mystiske dødsfall.

-  Vi ønsker å finne ut hva som har skjedd. Det er veldig spesielt å gå i gangene på politihuset om dagen. Det er mange som er berørt og tenker «hva kunne vi gjort annerledes». Denne saken er dypt tragisk, sier politimester ved Telemark politidistrikt, Rita Kilvær, til Dagbladet.

En uke etter at Linn Madelen ble funnet utenfor Sandøya, ble en politimann i 40-årene, tilknyttet Telemark politidistrikt, siktet for forsettlig drap.  

- Vi startet dette som et dødsfall hvor vi gjorde rutinemessige undersøkelser som vi vanligvis gjør i lignende saker.  Helt fram til rundt onsdag  7. august, da vi forsto at dette var en sak som vi måtte håndteres annerledes, sier politimesteren. 

SISTE SPOR:Dette overvåkningskameraet viser avdøde Linn Madelene Bråthen og den siktede politimannen minutter før Bråthen dør. Foto: Politiet
SISTE SPOR:Dette overvåkningskameraet viser avdøde Linn Madelene Bråthen og den siktede politimannen minutter før Bråthen dør. Foto: Politiet Vis mer

Kilvær ønsker ikke å gå inn på hva disse bevisene var av hensyn til etterforskningen.  

- Så lenge det pågår etterforskning i denne saken så kan jeg ikke si noe om det, sier hun 
Politiet søker svar I dag kan Dagbladet avsløre at Spesialenheten for politisaker åpner for å granske Telemark politidistrikts etterforskning i denne saken.  

Da Dagbladet viser politimester Kilvær artikkelen, virker hun overrasket.  

Jeg ble orinentert av Spesialenheten i formiddag om at de ville undersøke saken nærmere, men jeg var ikke kjent med at dette var kommunisert i mediene.

- Hva tenker du om at ditt politidistrikt nå kanskje blir gransket av Spesialenheten for politisaker?  

AVDØDE:Linn Madelen Bråthen som ble funnet død i vannet 3. august. Politimann siktet i saken. Foto: Per Flåthe / Dagbladet.
AVDØDE:Linn Madelen Bråthen som ble funnet død i vannet 3. august. Politimann siktet i saken. Foto: Per Flåthe / Dagbladet. Vis mer

-  Jeg synes det er bra at Vestfold etterforsker dette og at Spesialenheten går inn. Hele virksomheten søker etter svar og jeg ringte faktisk politiet i Vestfold og Spesialenheten en uke etter Linn ble funnet død for å fortelle at her var politiet i en uheldig innblanding, sier politimesteren.  

Politiet tar selvkritikk Politidistriktet har fått sterk kritikk for at de aldri hentet inn overvåkningsbildene som venninna Tina Tellefsen fant fram, at den siktede politimannen var med å identifisere avdøde Linn Madelen og at politimannen fikk innsyn i saksdokumenter - selv om angivelig han var det siste vitnet som så Linn i live.  

- Det er viktig for meg å si at det er grunnlag for å ta kritikk. Det er ingen tvil om at deler av vår  håndtering kunne vært gjort annerledes, sier Kilvær. 

- Frykter du at tilliten til politiet i Telemark er svekket?  

- Jeg forstår at befolkningen blir skeptiske til politiet. Det kommer til å ta tid å bygge opp tillit. Alle ledere pleier å si at det er de ansatte er den viktigste ressurs. Det gjelder virkelig i politiet. Hvis ikke ansatte  føler stolthet  over jobben sin så kan det absolutt være problematisk, sier hun.

FANT BEVISENE:Tina Maabø Tellefsen sørget for å fine beviset som felte politimannen gjennom et videokamera på Brotrovet. forFoto: Per Flåthe / Dagbladet.
FANT BEVISENE:Tina Maabø Tellefsen sørget for å fine beviset som felte politimannen gjennom et videokamera på Brotrovet. forFoto: Per Flåthe / Dagbladet. Vis mer

Varsler endringer
Politimesteren forteller at de ikke kommer til å sette i gange med en intern granskning.

-  Nei, nå skal vi la Vestfold politidistrikt  og Spesialenheten gjøre sin jobb, uten at vi blander oss inn eller gjør noe mer på dette tidspunktet. Men vi må på sikt finne en grunnregel som gjør at vi ikke kommer i denne type konflikter igjen. Vi tar dette på største alvor, det gjorde vi med en gang det kom opplysninger som kunne endre saken, hevder hun. 

- Men burde dere ikke tatt dette på større alvor umiddelbart etter at dere fant Linn Madelen død?

- Som sagt, det er ingen tvil om at vi kunne gjort ting annerledes i denne saken, og det tar vi selvkritikk for og forstår at noen folk er irriterte, sier hun.