NYE VITNER: Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, gikk på politiskolen med Eirik Jensen for nesten 40 år siden. I dag vitnet han i rettssaken mot ham. Reporter: Trym Mogen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Eirik Jensen-saken

Politimesteren konfrontert med Jensen-detaljer i romjula: - Overraskende

3. juledag ble politimester Hans Sverre Sjøvold innkalt til avhør av Spesialenheten. I dag vitnet han mot sin tidligere ansatte Eirik Jensen.

Mens Eirik Jensen vandret alene rundt på gangen i tinghuset i en grå collegegenser like før klokka 09.00 onsdag morgen, ankom Hans Sverre Sjøvold i full politimesteruniform.

Politimesteren i Oslo gikk bort til Jensen, håndhilste og slo av en liten prat med den tidligere politimannen som er tiltalt for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj og for å ha mottatt 2,1 millioner kroner i korrupsjonsmidler av hasjbaronen Gjermund Cappelen.

Det er nesten 40 år siden Jensen (61) og Sjøvold (61) gikk på politiskolen sammen i 1981. I dag ble han stevnet som vitne av påtalemyndigheten mot sin tidligere underordnede.

- Det er jo en spesiell situasjon. Det må jeg nok si. Utenom det var vitnemålet ganske forutsigbart, sier Sjøvold til Dagbladet like etter vitnemålet.

NYE VITNER: Derfor vekker de nye Jensen-vitnene oppsikt. Kommentator: Martine Aurdal. Reporter: Trym Mogen. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Romjulsavhør

At politimesteren nå var blitt kalt inn i den høyprofilerte rettssaken, kom imidlertid som en stor overraskelse på de fleste. 3. juledag ble Sjøvold kalt inn til avhør av Spesialenheten.

De så seg nødt til å kalle inn sjefen for Norges største politidistrikt for å svare på spørsmål som allerede har kommet fram under utspørringen av flere av Jensens forsvarsvitner.

I avhøret med Spesialenheten i romjula, fikk Sjøvold spørsmål som overrasket ham og som i dag ble tema under vitnemålet hans for Borgarting lagmannsrett.

Eirik Jensen har forklart at en stor kontantøkonomi har vært en del av hans sikkerhetsopplegg. Han har også forklart at han hadde kontanter tilgjengelig i forbindelse med det topphemmelige nasjonale prosjektet, som han skal ha vært en del av fra 1998 til 2011.

- Overraskende

Også Jensens tidligere kollega, Roger Stubberud, har forklart at han visste om Jensens kontantkasse - og at pengene var en del av en «exitstrategi» dersom man måtte komme seg raskt vekk med ikke-sporbare penger.

Jensen har blant annet forklart at han hadde satt av private midler til dette, blant annet på godkjenning av Hans Sverre Sjøvold.

- Jeg ble konfrontert med denne informasjonen i avhøret og sa jeg ikke kunne huske det. Det var overraskende for meg at det kom. Det var diskutert bruk av penger i prosjektet - naturligvis - men akkurat den varianten kom overraskende for meg. Det var en diskusjon om hva det ville koste, men det ville gå gjennom de ordinære kanalene i distriktet, sier han.

- At det skulle stilles private midler er ukjent for meg, men det skulle stilles eventuelt andre penger over det ordinære budsjettet til disposisjon, sier Sjøvold i retten.

Taus

Sjøvold ble først politimester i Oslo i 2012 - altså året før prosjektet ble nedlagt. Eirik Jensen ble pågrepet i februar 2014. Sjøvold har vært relativt tilbakeholden om rettssaken mot den tidligere ansatte i Oslo-politiet.

I den innledende fasen omtalte han saken som et sjokk, og har tidligere sagt at det er aktuelt med gransking av Oslo-politiet.

I dag fikk han imidlertid en rekke spørsmål han verken ønsket eller hadde lov til å svare på. En rettslig kjennelse forhindret ham fra å svare på spørsmål som kunne avsløre identiteten på personer som har bidratt med informasjon til politiet.

Han sier imidlertid at det hemmelige prosjektet har gitt positive og gode resultater.

- Naturlig med exitstrategi

Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden presset Sjøvold videre på om det ble diskutert å ha private pengekasser for beskyttelse.

- Det har vært diskutert penger, det er det ingen tvil om. Om jeg hadde gitt godkjenning til privat bruk av penger, svarte jeg på i stad. Det kan jeg ikke huske å ha gjort, sier han.

Elden viser til en annen informantbehandler som har vitnet i retten. Han forklarte blant annet at Eirik Jensen hadde 20 000 i private kroner liggende ved behov, og at disse ble refundert av Oslo politidistrikt. Vitnet tidfestet dette til omkring 2006-2007.

- Er du kjent med dette? spør Elden.

- Det var ukjent for meg.

Sjøvold svarer imidlertid bekreftende på at det var naturlig for de involverte politifolkene i det hemmelige prosjektet å ha exitstrategier og planer for å kunne komme seg unna ved behov.

- Ikke grunnlag for mistillit

Sjøvold sier det var ulike oppfatninger om Jensen internt i politiet, men at de to alltid har hatt en god tone.

- Han kunne være en annerledes politimann. Vi hadde mange diskusjoner om hans dialogmodell kontra den mer konfronterende modellen. Han var opptatt av å bygge dialog, og særlig innsatsen han hadde på MC-fronten ble mye diskutert. Jeg oppfattet han som en politimann som er annerledes, uten at jeg oppfattet det negativt, sier Sjøvold.

- Var det noe internt om at han var «dirty cop», skulle gjøre kriminalitet eller var på feil side? spør Elden.

- Jeg hadde ikke noe grunnlag for mistillit til Jensen den gangen, svarer politimesteren.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch skal vitne fredag. Det er svært uvanlig at en riksadvokat avgir forklaring i en norsk rettssal. Han skal forklare seg om sin rolle i den innledende fasen av etterforskningen mot Jensen.