Politimesteren må svare for parkrazzia

Innvandrerne vil vite hvorfor de ikke får være i fred i Sofienbergparken. Klokka 12 spør de politimester Anstein Gjengedal hvorfor politiet opptrer på en rasistisk måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppvaskmøtet kommer i kjølvannet av hasjrazziaen i Sofienbergparken 23. juli. Politiet fant en hasjklump, og pågrep en afrikansk mann. Familiefaren satt et godt stykke unna hasjen, men ble likevel lagt i jern foran kona og sine to barn. Episoden holdt på å utløse raseopptøyer i Oslo, og politiet ble anmeldt for rasisme.

- Flere ganger om dagen kommer politiet og trakasserer de svarte i Sofienbergparken. Ingen hvite blir kontrollert, og dette oppfatter mange som rasistisk opptreden av politiet, sier daglig leder Akhenaton Deleon i Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD).

Pene ord om rasisme

Han viser til at hvite personer satt nærmere hasjklumpen i parken, men at disse ikke ble kontrollert av politiet. Klokka 12 har Deleon et timelangt møte med politimesteren i Oslo.

- Oslopolitiet har et strategidokument mot rasisme. Dette er gjennomtenkt og så godt skrevet at man kunne tro Ibsen hadde forfattet det, men det hjelper så lite. Ingen ser noen resultater av de gode hensiktene, fastholder Deleon.

Han vil kreve et klart svar på hvorfor politiet ikke kan oppføre seg når de oppsøker Sofienbergparken som er et populært oppholdssted blant annet for afrikanere.

Tar ikke selvkritikk

Informasjonssjef Inger Elisabeth Hindal avviser at oslopolitiet driver klappjakt på innvandrere i parken.

- Mange ønsker at Sofienbergparken skal være et fristed for hasjrøyking, men det kan vi ikke tillate. Vi kan ikke la være å pågripe hasjrøykere selv om de er innvandrere, sier Hindal til Dagbladet.no.

Politiet tar ikke kritikk for hasjepisoden 23. juli.

- Vi har en helt annen versjon av det som hendte i det tilfellet, og våre tjenestemenn føler seg urettferdig hengt ut, sier Hindal som likevel innrømmer at det finnes rasisme i oslopolitiet.

- Det finnes rasistiske tendenser blant våre 2500 ansatte slik det også gjør andre steder i samfunnet, og vi ønsker å komme dette til livs. Derfor er vi positive til møtet vi skal ha med OMOD i dag, sier Hindal.

Pressen får ikke være til stede under møtet, men Dagbladet.no vil komme tilbake med kommentarer fra partene i ettermiddag.

ARRESTERT: I dag blir det oppvaskmøte hos politimester Anstein Gjengedal i forbindelse med hasj-razziaen i Sofienbergparken for et par uker siden.