MANGE SPØRSMÅL: Politimester Hans Sverre Sjøvold har mange spørsmål etter å ha hørt og lest Oslo tingretts dom mot hans tidligere medarbeider. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MANGE SPØRSMÅL: Politimester Hans Sverre Sjøvold har mange spørsmål etter å ha hørt og lest Oslo tingretts dom mot hans tidligere medarbeider. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Dommen mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen:

Politimesteren selv spør seg hvordan Jensen kunne holde på så lenge

Hans Sverre Sjøvold etter sjokkdommen: - En utrolig tung dag for politiet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er en utrolig tung dag for politiet i Oslo og hele etaten, sier Hans Sverre Sjøvold, politimester i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

- Hvis dette ender opp som det rettskraftige utfallet er det ille. Hele saken er vond, og det er tungt å oppleve at en medarbeider som har hatt en betrodd stilling i mange år finnes skyldig i dette, sier Sjøvold.

Han var politimester også i 2013 da den skjulte etterforskningen mot Gjermund Cappelen førte politiet, og deretter Spesialenheten for politisaker, mot Eirik Jensen. Dommen slår fast at Jensen ikke fulgte informantinstruksen i sin kontakt med Cappelen, og at det ikke var noen andre som visste hva kontakten mellom dem besto i.

Saken fortsetter under videoen.

OSLO TINGRETT: Knusende dom for Eirik Jensen, som i Oslo tingrett i dag ble dømt til 21 år i fengsel. Her leser dommer Kim Heger opp straffeutmålingen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ønsker gjennomgang velkommen

Han sier det er naturlig at det stilles spørsmål og at han ønsker en eventuelt ekstern gjennomgang velkommen.

- Hvis tingrettens konklusjon legges til grunn er det naturlig å spørre seg hvordan det var mulig for ham å holde på over lang tid. Vi ønsker i så fall en gjennomgang velkommen, men vi har tatt flere grep, sier Sjøvold og fortsetter:

- Vi har et revidert instruksverk, vi har omorganisert oss og det er gjort mye de siste årene som er egnet til å styrke systemet. Ingen organisasjon har 100 prosent garanti for at alle som jobber der følger reglene. Det er mulig å misbruke systemer, sier Sjøvold.

21 ÅR: Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden, sier at det ligger i kortene at de kommer til å anke dommen på 21 års fengsel. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hvordan er det mulig?

Tingretten legger til grunn at det ble rettet mistanke mot Jensen flere ganger, men at sakene ble lagt døde og at han behold en betrodd posisjon. Sjøvold sier det er naturlig å se på hva som skjedde i disse sakene.

- Hvordan er det mulig å la en person fortsette dersom det er så mye røyk? Vi imøteser gjerne en ekstern gjennomgang av dette, hvis det blir aktuelt, for å finne ut om de vurderingene som er gjort, har vært fornuftige.