Politimesterens mareritt: Gal HV-mann

Stein Ulrich, politimester i Follo, ønsker enda strengere krav til militær våpenoppbevaring enn det Ane Sofie Tømmerås foreslår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det holder ikke å låse AG3-geværene inn i våpenskap hjemme hos HV-soldatene. De må vekk fra private hjem og inn på lagre, sier Ulrich, og henviser til episoder der HV-desperadoer har gått amok med tjenestevåpen, til fare for både befolkningen, politiet og seg selv.

- Hvis ikke Forsvaret kan presentere en troverdig trusselanalyse som sier at det høye beredskapsnivået er nødvendig for rikets sikkerhet, må våpnene og ammunisjonen deponeres på egnede lagre, sier Ulrich.

Gal HV-mann

- Det verst tenkelige scenarioet for oss i politiet er en gal HV-mann med AG3, sier han. - Her i Follo må vi jevnlig konfrontere og avvæpne HV-folk i ubalanse. Vi må huske at det også i Heimevernet finnes kriminelle, narkomane, alkoholikere, suicidale og psykisk syke. Det er ingen behagelig tanke for politiet at det finnes 70000 AG3-geværer ute i private hjem, sier han.
I tillegg finnes flere titalls tusen MP5 og tjenesterevolvere hjemme hos reserveoffiserer.

Sist torsdag skjøt en psykisk syk tidligere HV-fenrik vilt rundt seg med et militært automatvåpen på Konnerud utenfor Drammen. Politimesteren understreker at det ikke hjelper å ha geværene i våpenskap hjemme hos HV-folk, hvis det er soldatene selv som bruker dem.

- Vi ser at kontrollapparatet ikke virker, og at retningslinjene for militær våpenoppbevaring er mangelfull. Selv om geværet og sluttstykket skal lagres atskilt, blir komplette våpen stjålet fra private hjem, sier Ulrich.

Politimesteren krever at Forsvaret nå må være med på debatten om kontroll av militære våpen.

Trusselbildet

- Dette er en debatt Forsvaret tidligere har avfeid. Når det gjelder beredskapsnivået i Norge, er det Forsvaret som har bevisbyrden om en eventuell sikkerhetsrisiko ved å sentralisere våpenlagringen. Alle vet at trusselbildet i dag er et helt annet enn for ti år siden. Den militære våpenkontrollen influerer direkte på det voldsforebyggende arbeidet, sier han.