Politimorderen kan gå fri

TRONDHEIM (Dagbladet): 46-åringen som skjøt ned og drepte to politimenn på Austbø i mars, kan gå fri. Dette er klart - hvis herredsretten i Mosjøen finner at Bodø-mannen var sinnssyk i gjerningsøyeblikket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som sinnssyk er politimorderen ikke strafferettslig ansvarlig for sine handlinger - og kan ikke straffes. I dag er det ingen tvil om at 46-åringen er tilregnelig, altså ikke sinnssyk - og i så fall er han frisk igjen.

På den måten kan han gå helt fri for mordanklagene. Det er ikke tatt forbehold som sikring i tiltalen mot mannen.

Tre uker i retten

  • Aktor, førstestatsadvokat Geir Fornebo, vil hevde at 46-åringen utførte drapene med overlegg under særdeles skjerpende omstendigheter.
  • Forsvareren, advokat Øystein Skogrand, vil hevde at tiltalte var sinnssyk da han begikk den bestialske handlingen.
    Det er satt av tre uker til rettssaken, som starter klokka 9 i morgen. Det er stevnet til sammen 48 vitner. I tillegg vil det møte fem sakkyndige.

Etter at den tiltalte 46-åringen har forklart seg, vil den første uka i hovedsak dreie seg om den mislykkede politiaksjonen, som endte med at lensmann Sigurd Wang og lensmannsbetjent Trond Kirkeby mistet livet.

Livredd politi

Vi vil få høre politivitner fortelle om deres enorme redsel, da de klamret seg til bakken på et flatt jorde, i håp om at den væpnede 46-åringen ikke skulle oppdage dem.
Tre meldinger ble sendt over sambandet til politimennene som seinere ble skutt: «Han e' på vei mot dokker», «Han har våpen i hånda» og «Trond, Sigurd, høre dokker mæ?».

Sambandsutstyret så ut til å fungere, men ingen av meldingene kom fram.

Tekniske undersøkelser har konkludert med at det ikke var tekniske feil på utstyret, og at det er tre mulige årsaker til svikten i kommunikasjonen:

1) Wang og Kirkeby var på feil kanal.

2) De hadde slått av sambandet.

3) Batteriet var utladet.

Hovedtema

Rettssakens andre uke vil i hovedsak dreie seg om det som kommer til å bli hovedtema, nemlig om tiltalte var tilregnelig i gjerningsøyeblikket eller ikke.

En rekke vitner vil fortelle retten at de alltid har oppfattet 46-åringen som en rolig, snill og hyggelig mann i tida før han begikk dobbeltdrapet.

I et intervju med Dagbladet i mai i år, sa tiltalte selv at han ikke forstår hva som skjedde da han skjøt ned og drepte de to politimennene.
- Jeg skulle ikke vært drapsmann. Hele den tragiske hendelsen på Austbø kunne og burde vært unngått, sa 46-åringen i intervjuet.

Han ser seg selv som et offer for det psykiatriske behandlingsapparatet, som han mener er medskyldig i drapene.

- Peker du ut psykiatrien som den skyldige for drapene? spurte vi i mai.

- Nei, det vil være å trekke det for langt, men jeg mener psykiatriens bidrag er betydelig, svarte 46-åringen.