Politimorderen kan gå fri

TRONDHEIM (Dagbladet): 46-åringen som skjøt ned og drepte to politimenn på Austbø i mars, kan gå fri. Dette er klart - hvis herredsretten i Mosjøen finner at Bodø-mannen var sinnssyk i gjerningsøyeblikket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som sinnssyk er politimorderen ikke strafferettslig ansvarlig for sine handlinger - og kan ikke straffes. I dag er det ingen tvil om at 46-åringen er tilregnelig, altså ikke sinnssyk - og i så fall er han frisk igjen.

På den måten kan han gå helt fri for mordanklagene. Det er ikke tatt forbehold som sikring i tiltalen mot mannen.

Tre uker i retten

  • Aktor, førstestatsadvokat Geir Fornebo, vil hevde at 46-åringen utførte drapene med overlegg under særdeles skjerpende omstendigheter.
  • Forsvareren, advokat Øystein Skogrand, vil hevde at tiltalte var sinnssyk da han begikk den bestialske handlingen. Det er satt av tre uker til rettssaken, som starter klokka 9 i morgen. Det er stevnet til sammen 48 vitner. I tillegg vil det møte fem sakkyndige.

Etter at den tiltalte 46-åringen har forklart seg, vil den første uka i hovedsak dreie seg om den mislykkede politiaksjonen, som endte med at lensmann Sigurd Wang og lensmannsbetjent Trond Kirkeby mistet livet.

Livredd politi

Vi vil få høre politivitner fortelle om deres enorme redsel, da de klamret seg til bakken på et flatt jorde, i håp om at den væpnede 46-åringen ikke skulle oppdage dem. Tre meldinger ble sendt over sambandet til politimennene som seinere ble skutt: «Han e' på vei mot dokker», «Han har våpen i hånda» og «Trond, Sigurd, høre dokker mæ?».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer