Politiordre: -  Skyt for å drepe

London-politiet har fått ordre om å skyte for å drepe for å hindre terrorangrep. Sivilkledde styrker overmannet i går en mann før de drepte ham med fem skudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det skjedde i Stockwell i Sør-London klokka ti i går morges. Vitner forteller at tre politifolk overmannet en mann i vinterfrakk og baseballue før han kom inn på toget.

-  Jeg så en asiatisk mann springe mot toget. Han så ut som om han falt eller ble skubbet av tre menn som kom etter ham. En av dem hadde et våpen. De overmannet personen og skjøt han fem ganger, fortalte en passasjer, journalist Mark Whitby, til BBC.

Råd fra Israel

Den drepte var ikke blant de fire som torsdag plantet eksplosiver i undergrunnen på Shepherd\'s Bush, Oval, Warren Street, og 26-bussen i Bethnal Green. Men politisjef Ian Blair sa at aksjonen var direkte knyttet til de mislykte terrorangrepene i går.

Britisk politi får råd fra blant annet Israel om hvordan selvmordsbombere kan bli stoppet før eksplosivene blir utløst. Tidligere har politiet hatt ordre om å skyte mot brystet til selvmordsbombere i ferd med å utføre et angrep. Nå er ordren å skyte mot hodet.

Torsdagens angrep og gårsdagens dramatikk vitner om at londonere nå må forberede seg på en bølge terrorangrep. London blir nå beskrevet som en beleiret by.

-  London er under angrep, sa Londons tidligere politisjef lord John Stevens i går.

Mannen som ble drept i går, var under oppsikt av etterretningsstyrker. Vitner forteller at det var uvanlig mye politifolk på stasjonene i nærheten umiddelbart etter at skuddene falt.

DRAMA: Her blir en mistenkt selvmordsbomber overmannet og så skutt og drept på stasjonen i Stockwell i London. Politiet har fått ordre om å skyte for å drepe etter at det ble plantet eksplosiver i undergrunnen og på en buss torsdag. Foto: Scanpix DRAMA: Her blir en mistenkt selvmordsbomber overmannet og så skutt og drept på stasjonen i Stockwell i London. Politiet har fått ordre om å skyte for å drepe etter at det ble plantet eksplosiver i undergrunnen og på en buss torsdag. Foto: Scanpix
DRAMA: Her blir en mistenkt selvmordsbomber overmannet og så skutt og drept på stasjonen i Stockwell i London. Politiet har fått ordre om å skyte for å drepe etter at det ble plantet eksplosiver i undergrunnen og på en buss torsdag. Foto: Scanpix DRAMA: Her blir en mistenkt selvmordsbomber overmannet og så skutt og drept på stasjonen i Stockwell i London. Politiet har fått ordre om å skyte for å drepe etter at det ble plantet eksplosiver i undergrunnen og på en buss torsdag. Foto: Scanpix Vis mer

Kjenning

Professor Michael Clarke på King\'s College tror det var spesialstyrker som avfyrte skuddene i går.

-  Det at han ble beskutt på denne måten tyder på at dette var en person myndighetene kjente til og mistenkte for å bære eksplosiver, sier Clarke til BBC. Skyteepisoden i Stockwell vil bli etterforsket.

Rundt klokka halv to i går gikk sivilkledd politi også til aksjon mot en leilighet og en kafé ved Harrow Road i Vest-London.

-  Politi med maskinpistoler skrek «legg dere ned! legg dere ned!» til to kvinner inne på kafeen, forteller Tarwiz Rasa, som bor i nærheten av kafeen.

-  Det var svært skremmende. Spesielt for muslimer, sier han.

En 15-år gammel gutt og to kvinner ble anholdt av politiet. Omtrent samtidig avfyrte politiet flere skudd mot en kjellerleilighet i Portnall Road, like i nærheten. Naboer ble bedt om å holde seg innendørs.

-  Det var åtte eller ni bevæpnede politimenn som stormet ut av bilen. De brøt opp døra og hadde med seg en bomberobot. Jeg hørte fem eller seks skudd, sier en 24 år gammel gutt til Dagbladet. Han vil ikke si navnet sitt.

Ei kvinne som bor på andre sida av gata forteller til Sky News at sivilt politi med maskinpistoler tok seg inn i huset hennes:

-  De kom inn i stua oppe, sa de var fra politiet og ba meg gå inn i et rom på baksida. De sa de ville bruke gass, og jeg hørte flere skudd. Det var virkelig skremmende.

Flere vitner forteller at politiet tok i bruk tåregass mot leiligheten. Storbritannias muslimske råd er bekymret etter skuddene på Stockwell stasjon.

-  Jeg har nettopp fått en telefon fra en person som sa: Hva om jeg bærer en ryggsekk? sier talsmann Inayat Bunglawala, til BBC.

TUNGT BEVÆPNET: Politiet avfyrte flere skudd i Portnall Road i går.
VITNE: Tarwiz Rasa var vitne til at politiet stormet en leilighet i går.