PÅGÅR:  Aksjonen mot mannen som er mistenkt for å ha knivdrept politimannen Olav Kildal i går, pågår fortsatt i natt. Her er huset der mannen befinenr seg fotografert like før klokka 04. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX.
PÅGÅR: Aksjonen mot mannen som er mistenkt for å ha knivdrept politimannen Olav Kildal i går, pågår fortsatt i natt. Her er huset der mannen befinenr seg fotografert like før klokka 04. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX.Vis mer

Politioverbetjent Olav Kildal (58) drept i Mo i Rana

Fortsatt politiaksjon mot forskanset knivmann klokka 04.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det var politioverbetjent Olav Kildal (58) som onsdag ble stukket med kniv og drept i en kommunal bolig i Mo i Rana.

Politiaksjonen mot huset der den antatte gjerningsmannen oppholder seg, pågikk uendret ved 04-tiden, opplyser operasjonsleder Bente Bygdås i Helgeland politidistrikt til Dagbladet.

- Det nar ikke skjedd noe på to-tre timer, opplyste operasjonsleder Roger Andersen  til Dagbladet ved 02.30-tiden. Han bekrefter at politiet har opplysninger om at mannen er i live.

- Trolig aleine- Er han aleine?

- Det har vi ikke fått klarlagt med hundre prosent sikkerhet, men det har ikke dukket opp indikasjoner på at er flere der, sier operasjonsleder Roger Andersen.

Dagbladets fotograf Ole Morten Melgård ved åstedet forteller også at det har vært helt rolig rundt boligen de siste timene.

- Gatelysene ble slukket som vanlig rundt midnatt og noen av politifolkene har hatt vaktbytte, sier Melgård.

DREPT I TJENESTE: Politioverbetjent Olav Kildal (58). Foto: Politiet
DREPT I TJENESTE: Politioverbetjent Olav Kildal (58). Foto: Politiet Vis mer

Scanpix-fotograf Håkon Mosvold Larsen bekrefter ved 04-tiden at det er helt stille, og at det lyser i mange av vinduene i huset.

TåregassIfølge Rana Blad har politiet sett en person bevege seg i boligen i natt.
De er flere boenheter i huset, og seint i går kveld kom en kvinne ut fra en av de andre leilighetene.
Flere hus i nabolaget er evakuert.
Politiet sendte i går kveld et titalls tåregassgranater mot mannens bolig. Flere skal ha landet inne i leiligheten uten at det kom noen reaksjon innenfra.

Skulle hente psykiatrisk pasientPolitiet har  friga like før midnatt navnet på politimannen, som ble angrepet uten forvarsel da han og en kvinnelig kollega skulle hente en psykiatrisk pasient for innleggelse ved sykehus.

Den drepte politioverbetjenten beskrives i en pressemelding fra Helgeland politidistrikt som en høyt respektert politimann. Olav Kildal etterlater seg forlovede og to barn.

Nær pensjonsalder
- Kildal var en høyt respektert og verdsatt polititjenestemann, som var nær ved å gå av med pensjon etter 34 års tjeneste i politiet. Hele politidistriktet er sterkt preget av hendelsen, og da særskilt alle de som er tilknyttet Mo i Rana politistasjon, heter det i pressemeldingen.

Kildals kolleger samlet seg i kveld til minnestund.

- Vi savner en kollega vi har mistet, vi tenker på familien hans og prøver å trøste hverandre, sier lokallagsleder i Politiets Fellesforbund i Helgeland, Anita Brattaas Mikalsen.

KNIVSTUKKET: Politioverbetjent Olav Kildal (58) ble knivstukket og drept i tjeneste i Mo i Rana i kveld. FOTO: RIGMOR NYGÅRD HANSEN.
KNIVSTUKKET: Politioverbetjent Olav Kildal (58) ble knivstukket og drept i tjeneste i Mo i Rana i kveld. FOTO: RIGMOR NYGÅRD HANSEN. Vis mer

Hun jobbet sammen med 58-åringen på en liten plass der alle kjente hverandre.

Ikke pågrepet
Kildal ble hentet ut og brakt til Helgelandssykehuset med ambulanse. Da ambulansen kom fram til sykehuset, var politimannen allerede død.

- Dette var i forbindelse et tjenesteoppdrag at politimannen ble angrepet uten forvarsel. Han døde av skadene ved ankomst på sykehuset, sier politimester Håvard Fjærli.

Ved midnatt natt til torsdag pågikk aksjonen fremdeles, og politiet ønsker ikke å gå i detalj om gjerningsmannen.

Det skal være en mann som har slitt med rusproblemer og som er registrert med skytevåpen.

 BEREDSKAP:  En ambulanse på plass ved 04-tiden. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX.
BEREDSKAP: En ambulanse på plass ved 04-tiden. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX. Vis mer