Nordmann drept av svigerfar i USA

Politirapporten: - Han skulle ha visst

Tre vitner skal ha vært til stede da en nordmann i 30-åra ble skutt og drept av sin amerikanske svigerfar.

USA: En norsk mann i 30-årene har blitt skutt og drept av sin egen svigerfar i Florida. Det hele blir betegnet som en tragisk ulykke. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Seint tirsdag denne uka ble nordmannen i 30-åra skutt og drept i Gulf Breeze i Florida av sin amerikanske svigerfar.

Selv om politietterforskningen pågår fortsatt, har påtalemyndigheten allerede konkludert med at hendelsen var en tragisk ulykke. De vil derfor ikke sikte svigerfaren.

Dagbladet har fått tilgang til politirapporten til sheriffen i Santa Rosa i Florida fra den skjebnesvangre kvelden.

- Ville overraske

Nordmannen skal ha landet på flyplassen i nærheten klokka 23 lokal tid. Han skal ha blitt hentet av en bekjent og kjørt rett til svigerfaren. Planen var - ifølge politiet - å overraske ham på bursdagen hans.

Den amerikanske svigerfaren skal tidligere samme kveld ha opplevd at en annen slektning banket hardt på døra. De to skal så ha havnet i et kraftig munnhuggeri.

En stund seinere, rundt klokka 23.30 lokal tid, skal nordmannen ha dukket opp og banket hardt på døra.

- Jeg ble informert om at offeret banket på døra, og at offeret så hoppet fram foran ham og brølte som en bjørn. På dette tidspunktet avfyrte han et skudd med pistolen sin, skriver etterforsker Robert Assmann, som ankom klokka 00.53, i rapporten.

Halvautomatisk pistol

Rapporten viser at svigerfaren skal ha avfyrt ett skudd med en halvautomatisk pistol av typen KelTec.

Hendelsen ble meldt til politiet klokka 23.36. Allerede fem minutter seinere var politiet på stedet.

- Jeg har skutt sønnen min, skal svigerfaren ha sagt til de første politibetjentene på stedet, ifølge rapporten.

Da en politimann gikk for å hente en stol til ham, skal svigerfaren ha sagt «han skulle ha visst, han skulle ha visst».

Politiet beskriver også hvordan personer på stedet allerede forsøkte å stanse blødningen og satte i gang livredning da de ankom.

Klokka 23.50 ble imidlertid nordmannen erklært død av ambulansepersonell.

- Etterforsker fortsatt

Rapporten viser at tre vitner - foruten svigerfaren - ble avhørt om hendelsen. En av dem skal ha vært personen som hentet nordmannen på flyplassen.

Saken gikk over i en etterforskende fase kl 03.12 den samme natta – og er fortsatt ikke avsluttet fra politiets side når Dagbladet snakker med politiet fredag.

- Vi har ikke konkludert, vi etterforsker fortsatt, men statsadvokaten har bestemt, basert på den foreløpige etterforskningen, at man ikke skal ta ut tiltale, sier presseoffiser Rich Aloy ved politiet i Santa Rosa County.

- Hvordan kan de gjøre det hvis etterforskninga ikke er ferdig ennå?

- Det må du spørre statsadvokaten om.

Etter det Aloy forstår, skal det være to øyenvitner til hendelsen. Den ene er svigerfaren selv, og den andre er en person som kjørte nordmannen til huset fra flyplassen den kvelden. Han blir beskrevet som en kjenning av nordmannen.

Det er dermed mulig at de to andre vitnene, som omtales i politirapporten, ikke så selve hendelsen, men befant seg i nærheten.

Aloy vil imidlertid ikke gå inn på hva vitnene har forklart, og om de har forklart seg i overenstemmelse med hverandre.

Det skal ikke være videoovervåkning fra stedet, ifølge Aloy.

- Tragisk ulykke

Relativt raskt ble det avklart at svigerfaren ikke vil bli straffeforfulgt. Det annonserte politiet og statsadvokat Amber Rowland på en felles pressekonferanse torsdag, knapt to dager etter hendelsen.

- Den natta hendelsen skjedde, rykket jeg ut til åstedet sammen med en av etterforskerne fra statsadvokatens kontor. Vi tolket åstedet og bevisene, og var der da etterforskerne avhørte vitnene. Basert på alt – alt samsvarer – bestemte vi at det ikke skulle bli tatt ut siktelse, og at dette kun var en tragisk ulykke, sa Rowland da.

Sheriff Bob Johnson sa på samme pressekonferanse at ingenting i politiets etterforskning indikerer noe annet enn at saken er en tragisk ulykke.

Dagbladet forsøkte fredag kveld å få Rowland i tale, men fikk beskjed om å kontakte henne igjen mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer