Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politirazzia avslørte piratvirksomhet

Politiet fant over 1000 musikk- og filmfiler på en server i dataselskapet Eterra. Fire ansatte er siktet, men rundt 70 personer er involvert. Underholdningsindustrien varsler gigantsøksmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire ansatte er siktet for ulovlig kopiering og blir etterforsket for brudd på åndsverkloven. En av bedriftens servere har i lang tid blitt brukt til å distribuere musikk- og nye Hollywood-filmer internt og til folk utenfor datasselskapet. Politiet reagerte etter at bransjeorganisasjonen Norsk Videogramforeningen anmeldte saken.

Ifølge Dagens Næringsliv har ansatte på nattevakt, som har som oppgave å overvåke systemer, lyttet til nedlastede mp3-filer og sett nye kjente Hollywood-filmer. Dataselskapet har kraftige servere og god båndbredde på sine nettverk, noe som gjør det enkelt og raskt å laste ned datafiler med underholdning. Ifølge norsk rettspraksis er det ikke ulovlig å laste ned musikk til privat bruk, men det er ulovlig å distribuere slike filer.

Kjente filmer

Filene som ble funnet i politirazziaen er distribuert til mange ansatte og til folk utenfor selskapet. Blant filmene politiet fant lagret var publikumsfavoritten og Oscar-vinneren «Chicago» med norskættede Renée Zellweger i hovedrollen. Også filmen «Matrix» ble funnet på serverne.

Selve bedriften, som er et datterselskap av børsnoterte Merkantildata, er ikke mistenkt eller siktet i saken.Det skal foretas ytterligere avhør av personer før politiet avsluttet etterforskningen. Selskapets ledelse ble fullstendig overrasket da polititjenestemenn dukket opp i lokalene til Eterra. Siden razziaen har selskapet samarbeidet med politiet for å avdekke lovbruddene.

Seks ansatte har fått skriftlig advarsel og de fire siktede er suspendert. Oppsigelser har også vært vurdert, men alle involverte beholder jobben.

Kan koste flesk

Underholdningsbransjen planlegger nå et søksmål, både mot de siktede, men også mot selskapet.

- Jeg kan love at vi skal følge opp dette, sier leder Roald Dye i Norsk Videogramforening, til Dagens Næringsliv.

Før et søksmål presenteres så må politiet få oversikt over hvor mange filmer og sanger som er lastet ned og distribuert. Deretter må det beregnes hva slags tap norske distributører har hatt i salg- eller utleieinntekter. Saken blir en prøvesten i norsk rettsvesen.

Vi planlegger søksmål mot andre bedrifter også. Det blir et kraftig varsku mot bedriftsledere, sier advokat Terje Hensrud, som representerer Videogramforeningen i Norge.

Trapper opp kampen

- Spredning av filmer kommer til å bli et økende problem. Politiets fokus vil være giret inn mot dette. Det blir nødvendigvis viktigere og viktigere i tiden som kommer, sier politiinspektør Rasmus Woxholt til Dagens Næringsliv.

Dagbladet.no har tidligere omtalt at studenter ved universiteter i Norge har lastet ned filmer og distribuert dem videre. I Trondheim ble fem studenter tatt på fersken med filmen «Ringenes Herre To Tårn». Det var fete linjer ved universitetet som fikk studentene til å bli fristet til ulovligheter. De ble anmeldt etter Dagbladet.no sin avsløring.

FUNNET:</B> Filmen «Chicago» spekket med Hollywood-stjerner er blant filmene de ansatte i Eterra har kost seg med i sene nattetimer på vakt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media