Politirazzia i hip hop-reir

Da væpnet politi slo til i jakten på de to siktede ranerne, overrasket de flere hip hop-kjendiser med narkotika inne i lokalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/STAVANGER (Dagbladet): Like før klokka 17 i går slo beredskapstroppen i Oslo-politiet til midt i hjertet av byen. Tungt bevæpnet gikk politimennene inn i en bygning som huser flere firmaer, like ved Youngstorget.

Dagbladet får opplyst at politiet pågrep flere medlemmer av ei profilert hip hop-gruppe i lokalene. De ble pågrepet og tatt inn på politikammeret, der de satt i avhør i går kveld.

En av dem skal ha vært i ferd med å røyke hasj da de tungt bevæpnede politimennene stormet inn i lokalet.

Men hip hop-kjendisene var trolig på feil sted til feil tid: Politiet understreker at de ikke er knyttet til ranssaken, men ble pågrepet for besittelse av narkotika.

Beslagla PC-er

Ifølge Dagbladets opplysninger skal bakgrunnen for aksjonen være nye siktelser etter dødsranet - og jakten på de to nye siktede.

Flere hundre skuelystne samlet seg i vårsola og fulgte den dramatiske aksjonen på trygg avstand. Politiet hadde med seg skjold, rambukk, vinkelsliper og hunder inn i lokalene. Ut fra bygget bar sivile politimenn bæreposer med beslaglagte dokumenter og flere datamaskiner. Det selges videoer, plater, klær og spraybokser fra firmaet politiet konsentrerte seg mest om.

- Vi har i løpet av dagen besluttet å gå til ransaking ved to adresser i Oslo. En person er siktet i forbindelse med dette. Den siktede er ikke pågrepet, opplyser politiinspektør Bjørn Andersen. Han vil ikke kommentere bakgrunnen for siktelsen, eller hvor mange som totalt er siktet i saken.

- Jeg kan bekrefte at det er pågrepet fem personer, men de har ingenting med ranet å gjøre. Så vidt jeg vet, er de fem er mistenkt for brudd på narkotikalovgivningen, sier Andersen.

Tre siktede på frifot

I alt sju personer ble innbrakt av politiet i Oslo. To fikk imidlertid status som vitner, de fem andre ble pågrepet for narkotikaforseelser. Politiet understreker at ingen av dem som ble pågrepet er siktet for dødsranet.

En av dem, en mann i slutten av 20-åra, skal ha høy status i taggermiljøet, og er med i ei internasjonal taggergruppe.

I alt ni personer - ikke åtte, som politiet offisielt har gått ut med - skal være siktet for grovt ran eller medvirkning til grovt ran mot tellesentralen til NOKAS i Stavanger 5. april. Tre av de siktede er fortsatt ikke pågrepet:«Skyggen» (38) er knyttet til flere ran. Blir beskrevet som en forkledningsmester og har derfor fått tilnavnet. Gjemmer seg for politiet.«Eksjugoslaven» (24) er gått i dekning på ukjent sted.«Mesterhjernen» (28) blir betegnet som lynende intelligent - blant annet fordi han er en meget god sjakkspiller. Skal ifølge Dagbladets kilder være «på ferie».

Svensk besøk

Ransetterforskerne har nå satt i gang en omfattende jakt på disse tre. De to sistnevnte har på hver sin måte tilknytning til hip hop-miljøet. Bevæpnet politi aksjonerte for å finne spor etter 24- og 28-åringen.

Dagbladet fikk seint i går kveld bekreftet at politiet tror at minst én av de siktede kan ha oppholdt seg i firmalokalet som ble gjennomsøkt - enten før eller etter ranet.

- Jeg kan ikke kommentere noe av det som har skjedd i dag, sier en av eierne av firmaet til Dagbladet.

En av dem som ble innbrakt som vitne, skal være svensk statsborger. Han skal tilfeldigvis ha vært innom lokalene fordi han vil investere i et magasin som skal gis ut i Sverige.

Dagbladet får fra informert hold bekreftet at ingen av dem som nå jages for dødsranet ble pågrepet i gårsdagens politiaksjoner.

- Stort feilgrep

En rekke kilder i det kriminelle miljøet bekrefter at de som nå er siktet, men ikke pågrepet, kan knyttes til flere personer i hip hop-miljøet. Likevel understrekes det at hiphoperne etter all sannsynlighet ikke har noe med ranet å gjøre.

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff representerer to av dem som ble pågrepet i aksjonen. Han raser mot politiets framgangsmåte.

- Dette var åpenbart en målrettet aksjon i forbindelse med Stavanger-saken. Her kommer ei stor gruppe bevæpnet politi inn og pågriper flere i lokalet. Ingen av disse har noe med ranet i Stavanger å gjøre. Denne saken har likhetstrekk med andre saker: Man klarer ikke å treffe de målene man søker, og det går ut over dem som tilfeldigvis er til stede. Pågripelsene er et meget stort feilgrep, sier Staff.

Han visste seint i går kveld ikke hva hans klienter er siktet for, men politiet opplyser at de ble tatt for narkotika.

- I så fall blir det meget interessant å se hvilke beslag som ble gjort i forretningen, sier Tor Erling Staff til Dagbladet.

KJENDISER TATT: Flere medlemmer av ei kjent norsk hip hop-gruppe ble pågrepet da politiet aksjonerte mot lokalene i Oslo i går ettermiddag. Her blir en av frontfigurene i gruppa ført bort.
BEVÆPNET AKSJON: Politiet gikk til aksjon med skjold, rambukk, vinkelsliper og hunder. De hentet ut en rekke poser med beslaglagte datamaskiner, dokumenter og andre gjenstander fra lokalene i Oslo sentrum, like ved Youngstorget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer