Politirazzia mot 30 EU-kontorer

Mistenker utbredt korrupsjon i flere land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ansatte i EU-kommisjonen og EU-parlamentet er mistenkt for korrupsjon. 30 EU-kontorer i Belgia, Luxemburg, Frankrike og Italia ble i dag morges utsatt for razziaer.

Saken hander ifølge påtalemyndighetene i Belgia om prosedyrene EU-byråkrater har tjent på misforhold i prosedyrer om offentlige anbud og med hensyn til sikkerhetsinnstallasjoner i EU-bygninger.

Påtalemyndighetene i Brussel sier forretningsfolk blir etterforsket for aktiv korrupsjon og ansatte i EU for passiv korrupsjon, ifølge AP.

Razziaene er resultet i en etterforskning som har pågått i tre år, ifølge Ritzau.

- Kommisjonen samarbeider fullt ut med de nasjonale myndigheter for å få kastet fullt lys over eksisterende beskyldninger og mistanker, sier EU-kommisjonens sjefstalsmann, Johannes Laitenberger.

Over 150 politifolk utførte simultane razziaer i morgentimene i dag. De undersøkte og beslagla dokumenter på kontorer, boliger og bankfiliaer med tilknytning til etterforskningen.

Ifølge de belgiske påtalemyndighetene er razziaene et samarbeid mellom EUs egen anti-bedrageri enhet, Olaf, italiensk politi, fransk økokrim og belgisk føderalt politi.

Etterforskningen som begynte for tre år siden har forsøkt å finne ut av hvorvidt byråkrater i EU og forretningsfolk har begått organisert kriminalitet, assosiert med kjente kriminelle, brutt taushetsplikt for profesjonelle hemmeligheter, forfalskning og bryte anbudsreglement.

MISTENKT FOR KORRUPSJON Det ble foretatt 30 razziaer på EU-kontorer, banker og boliger i Belgia, Frankrike, Italia og Luxemburg i dag morges for mistanke om korrupsjon. Foto: Scanpix, AP Photo, Jan Bauer.
MISTENKT FOR KORRUPSJON Det ble foretatt 30 razziaer på EU-kontorer, banker og boliger i Belgia, Frankrike, Italia og Luxemburg i dag morges for mistanke om korrupsjon. Foto: Scanpix, AP Photo, Jan Bauer. Vis mer

- Undersøkelsen er pågående og det er ikke passende for Kommisjonen å kommentere den på det nåværende tidspunkt, sier talsmann for EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso til The Times

Politirazzia mot 30 EU-kontorer