Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politirazzia mot barnevernskonge

Hugo Winther-Svendsen siktet for økonomisk utroskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hugo Winther-Svendsen (62) eier den private barnevernsinstitusjonen Lillesand Prosjektet. Tirsdag foretok politiet razzia på hans kontor i Kristiansand sentrum og i hans private hjem.

- Razziaen skjedde etter en anmeldelse fra Vest-Agder fylkesskattekontor, sier Kristen Ribe, leder av økonomiavsnittet ved Kristiansand Politidistrikt, til Dagbladet.no.

Anmeldelsen kom som følge av et bokettersyn av Lillesand Prosjektet.Politiet beslagla både dokumenter og datautstyr. Under razziaen ble han pågrepet av politiet, men ble løslatt samme kveld.

- Ettersynet viste at han har belastet prosjektet med private forhold som skulle vært betalt av ham selv.

Mannen er nå siktet for grov økonomisk utroskap og brudd på likningsloven.

- Dette er en omfattende sak. Jeg vet ikke hvor lang tid etterforskningen vil ta, sier Ribe.

Brøt aksjeloven

Også tidligere har mannen vært i søkelyset på grunn av frisk pengebruk. I 2001 tok han ut 1,44 millioner kroner i lønn, i tillegg hadde han tatt opp ulovlige lån på til sammen 4,2 millioner kroner. Det ble ryddet opp i låneforholdene, men ved utgangen av 2004 var de tilbake - da hadde eneeiren lånt 2,1 millioner kroner av Lillesand Prosjektet i strid med aksjeloven.

Lillesand Prosjektets resultatregnskap for 2004 viser at det blant annet ble betalt 630.000 kroner for å benytte Colin Archer-skøyta «SS Erik Farup», 360.000 kroner for et driftsbygg med tilhørende brygge i Randesund og 735.000 kroner for en eiendom i Høvåg. Samme år bevilget Winther-Svendsen seg et ekstraordinært aksjeutbytte på 4,8 millioner kroner. Det tappet store deler av prosjektets egenkapital.

- Skyter spurv med kanon

Ifølge Winther-Svendsens advokat, Knut Henning Larsen, dreier siktelsen fra denne uka seg i hovedsak om forhold rundt 2002 og en «mellomregningskonto» gründeren disponerte.

- Dette er ting politiet har visst om i flere år og det framstår som uforståelig for meg og min klient at de aksjonerer på denne måten nå. Saken er veldig oppblåst, den aktuelle kontoen har de siste årene vært på bare 15-20 prosent av nivået den hadde i 2002, og alle bevegelser har vært i konsernets interesse, hevder advokaten.

Winter-Svendsen, som har vært sykmeldt og hjememværende i tre måneder, reagerte sterkt på utviklingen i saken.

- Han ble helt sjokkert når de slo til i hjemmet hans for det vi mener er bagateller. Dette er å skyte spurv med kanoner, sier Larsen.

Kreative løsninger

Overfor VG innrømte barnevernsgründer og eks-politimann Svendsen i 2002 at han ikke burde ha tatt opp de ulovlige lånene.

- Vi søkte kreative løsninger, og det skjedde kanskje litt fort, sa han da. Han fortalte da at pengene ble brukt som egenkapital til å kjøpe eiendommer plassert i virksomheten. De siste årene har han gjennom tre eiendomsselskaper kjøpt flere eiendommer på Sørlandet. Disse skal ha huset ungdommer fra Lillesands Prosjektet, men ha blitt leid ut til det åpne markedet om sommeren. Den 57 fot store skøyta «SS Erik Farup» er også blitt brukt til både utleie og barnevernsformål.

I 2004 fortalte tidligere ansatte til Dagbladet at ledelsen kjørte et løp med fokus på økonomisk gevinst\'.

Lillesand Prosjektet har om lag 90 ansatte og har ansvaret for rundt 30 ungdommer. Institusjonen har fått kritikk fra fylkesmennene i både Vest-Agder og Aust-Agder og i 2004 gav ikke Statens barnevern dem lenger godkjenning til videre drift. Begrunnelsen var manglende skolering av ansatte, for lav kompetanse og for dårlig faglig oppdatering.

Institusjonen påklaget vedtaket, og driver nå med alle godkjenninger i orden, ifølge advokat Jørgen Stray, som representerer selskapet.

- Lillesand Prosjektet er uberørt av det som nå har skjedd. Den aktuelle personen har fra før valgt å tre tilbake og har ikke lenger noen fullmakter eller verv i institusjonen, opplyser han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!