AVHØRT: Politiet gikk i går kveld til aksjon mot huset til den kjente motedesigneren Catalin Botezatu i Romania. Foto: OCTAV GANEA / AFP / NTB SCANPIX
AVHØRT: Politiet gikk i går kveld til aksjon mot huset til den kjente motedesigneren Catalin Botezatu i Romania. Foto: OCTAV GANEA / AFP / NTB SCANPIXVis mer

Politirazzia mot verdens- kjent motedesigner etter tiårets kunstkupp

Avhøres om det spektakulære tyveriet av Monet- og Picasso-mesterverk verdt 1,5 milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rumensk politi slo i går til mot villaen til den kjente motedesigneren og tv-personligheten Catalin Botezatu i Bucuresti, i forbindelse med det spektakulære kunsttyveriet i Rotterdam Kunsthal i oktober i fjor.

Botezatu ble tatt inn til avhør, mens assistenten hans, Petre Condrat, er pågrepet og siktet for heleri, skriver nyhetsbyrået AFP.

Det er foreløpig ikke kjent om motekjendisen selv er mistenkt for å ha noe med den forsvunnede kunsten å gjøre.

Kunstbanden i Rotterdam fikk med seg sju nøye utvalgte malerier av Monet, Picasso, Gauguin, Matisse, De Haan og Lucian Freud. Mesterverkene er verdt opptil 1,5 milliarder kroner, og kuppet betegnes som det største kunsttyveriet på omlag 20 år.

De siste månedene har spekulasjonene om hvem som sto bak dreid seg om alle fra irske kunstligaer til desperate nederlandske narkobaroner.

Mulig gjennombrudd Tilslaget mot motekjendisen kom ei uke etter at tre andre rumenske antatte kunsttyver ble pågrepet.

Noen av mennene skal ha forsøkt å selge to av verkene fra Rotterdam til en rumensk forretningsmann, og politiet la ikke skjul på at de avhøres om milliardkuppet. Maleriene har  imidlertid ikke kommet til rette.

En av de nå varetektsfengslede mennene skal ha innrømmet athan  besøkte kunstmuseet i Rotterdam to ganger kort tid før tyvene slo til, men hevder han var der for å se på bronsestatuer og nekter i likhet med de to andre for å ha noe med innbruddet å gjøre.

Samtidig antydet Interpol at ytterligere bakmenn var i søkelyset, og politiet holdt kortene svært tett til brystet.

FREKT: De mørkkledde tyvene klarte å komme seg inn og ut  av Rotterdam Kunsthal på snaue 90 sekunder med kunst-mesterverk verdt over en milliard kroner 19. oktober i fjor. Foto: Nederlandsk politi
FREKT: De mørkkledde tyvene klarte å komme seg inn og ut av Rotterdam Kunsthal på snaue 90 sekunder med kunst-mesterverk verdt over en milliard kroner 19. oktober i fjor. Foto: Nederlandsk politi Vis mer

- De som er involvert følger nok med i mediene, sa Interpol-sjef Ronald K. Noble på torsdag, ifølge AP.

90 sekunder Bildene fra overvåkningskamerene i Rotterdam Kunsthal 16. oktober etterlot ingen tvil om at det spektakulære tyveriet var nøye planlagt.

To mørkkledde menn tok seg inn i bygningen via en nødutgang - kanskje etter å ha klart å gjemme seg i museet før stengetid - og gikk målrettet til noen av de aller mest verdifulle utstillingsobjektene.

Hele tyveriet var over på snaut 90 sekunder. Alarmsystemet ble utløst i 03-tida om natta, men da sikkerhetsvaktene ankom ble de møtt av et forlatt åsted og malerienes lysende tomme utstillingsplasser.

Siden har flere enn 25 politietterforskere forsøkt å nøste seg inn i den internasjonale underverdenen for å spore opp de uerstattelige mesterverkene.

Privat samling Maleriene som ble stjålet, er Picassos «Tête d'Arlequin», Matisses «la Liseuse en Blanc et Jaune», Monets «Waterloo Bridge, London» og «Charing Cross Bridge, London», Gauguins «Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée», Haans «Selvportrett» og Freuds «Woman With Eyes Closed»

Verkene, som var en del av en privat samling da de ble stilt ut for offentligheten i Rotterdam Kunsthal for første gang, er hver for seg verdt mange millioner kroner.

SIKRET SPORT: Etterforskningen har vært massiv etter det som betegnes som det største kunsttyverikuppet på omlag 20 år.Foto: Peter Dejong / AP / NTB SCANPIX
SIKRET SPORT: Etterforskningen har vært massiv etter det som betegnes som det største kunsttyverikuppet på omlag 20 år.Foto: Peter Dejong / AP / NTB SCANPIX Vis mer