Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politirazzia

Munch-jegerne ransaker boliger på jakt etter de stjålne kunstverkene «Skrik» og «Madonna».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet er inne i en svært kritisk fase av Munch-etterforskningen. En 37 år gammel mann fra Østfold er den eneste mistenkte som er avhørt i saken. Politiet fillerister vennekretsen til mannen på jakt etter kunstverkene.

Men etterforskerne famler tilsynelatende i blinde. Søndag endevendte politiet boligen til en 37-årig bekjent av den mistenkte i Enebakk.

Heleri av gummibåt

Oslo-politiet aksjonerte mot Enebakk-mannen på bakgrunn av en siktelse for heleri av en gummibåt. Siktelsen er datert september i fjor, om lag en måned etter ranet av «Skrik» og «Madonna» fra Munch-museet 22. august.

Aksjonen i Enebakk var trolig en del av en større operasjon i et forsøk på å finne kunstskattene, som politiet frykter er plassert et sted hvor de blir ødelagt på grunn av fuktighet og temperatur.

Ifølge 37-åringens forsvarer, advokat Sverre Næss, ante mannen ikke om den fem måneder gamle siktelsen før politiet ringte på døra søndag morgen. 37-åringen ble tatt med til Politihuset og avhørt av Munch-etterforskerne, men løslatt samme kveld.

-  Roter i blinde

-  Min klient er ikke siktet for Munch-ranet. Jeg stiller meg undrende til aksjonen, og lurer på hva i all verden de driver med, sier Næss.

-  Det virker på meg som politiet roter i blinde, og er i ferd med å få panikk. Det eneste som knytter de to 37-åringene sammen, er at de er bekjente, sier advokaten.

Dagbladet får opplyst at politiet mener bildene fortsatt befinner seg i Norge. Etterforskerne mener å vite hvem som står bak ranet, men de tør ikke sikte noen før de er på sporet av bildene.

Ifølge Dagbladets opplysninger frykter etterforskerne nå at kunstverkene skal forsvinne for godt. Frykten er hovedsakelig basert på at de så langt ikke har fått konkret informasjon om hvor bildene er.

Politioverbetjent Øyvind Nordgarden ved Oslo politidistrikt holder kortene tett inn til brystet.

-  Jeg vil ikke kommentere detaljer i etterforskningen, sier han.

I tillegg til Østfold-mannen, skal politiet ha minst to andre mistenkte i saken. De er ikke avhørt, men tilhører ransmiljøet på Østlandet. Etterforskerne mener at dette miljøet står bak kunstkuppet.

MISTENKT: Politiet støvsuger nå vennekretsen til denne 37-åringen fra Østfold. Han er mistenkt i Munch-ranet. - Jeg har alibi for ransdagen, sier 37-åringen til Dagbladet.
SAVNET: «Madonna»