Politirot kan føre til bot

Politimester Anstein Gjengedal hadde ikke orden i rekkene. Det førte til at Oslo-kvinnen Grete Svepstad (48) måtte tilbringe nesten seks dager i fengsel, uten lov og dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svepstad forsvant regelrett i systemet etter en pågripelse for et bagatellmessig forhold.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vurderer nå å gi Oslo-politiet bot, en såkalt foretaksstraff, for overgrepet.

Advokat Jon Arild Aasen, som bistår Svepstad, sier til Dagbladet at de kommer til å kreve erstatning fra Oslo-politiet, uavhengig av hva Riks-advokaten kommer til.

- Det er helt ufattelig for meg at en innbrakt kan forsvinne i systemet. Det er ulovlig frihetsberøvelse, sier advokat Aasen.

Svepstad sier til Dagbladet at opplevelsen var sjokkerende.

- Jeg skammer meg ikke over å være narkoman, men min verdighet har jeg i behold. Derfor forlanger jeg å bli behandlet som ethvert annet individ, sier hun.

Kraftig kritikk

Sefo har etterforsket saken, og retter kraftig kritikk mot Oslo-politiets mangel på rutiner. Sefo mener den gedigne tabben skyldes kommunikasjonssvikt, men de har ikke klart å komme til bunns i saken. Den skriftlige dokumentasjonen er mangelfull. Kommunikasjonen har delvis skjedd muntlig, og de fem politifolkene som har vært etterforsket i saken, husker ulikt. Advokat Aasen mener det er veldig rart at Sefo ikke klarte å finne ut hva som har skjedd.

- Dette kan etterlate et inntrykk av at politifolk dekker hverandre, sier Aasen.

For tre av politifolkene er saken henlagt som intet straffbart forhold, men to har fått saken henlagt etter bevisets stilling.

- Frihetsberøvelse

Såkalt foretaksstraff kan brukes når enkeltmennesker ikke kan straffes. Et av Sefo-medlemmene, advokat Solveig Høgtun, gikk inn for dette, men kom i mindretall. Hun skriver blant annet i sin dissens:

«At det i det hele tatt er mulig at en person utsettes for ulovlig frihetsberøvelse i inntil seks dager fordi kvalitetssikringen ved politidistriktet er for dårlig, er for meg tilstrekkelig til at forholdet samlet kan beskrives som sterkt klanderverdig.»

Svepstad ble arrestert onsdag 1. februar i fjor. To dager seinere ble hun overført Bredtvet fengsel, innført som varetektsfange ifølge et medsendt dokument fra Oslo-politiet. Mandag begynte fengselet å ane at noe var galt. Først tirsdag ble hun løslatt.

FORSVANT I SYSTEMET: Grete Svepstad satt seks dager i fengsel uten lov og dom, takket være en kommunikasjonssvikt i Oslo-politiet. - Det er helt ufattelig for meg at en innbrakt kan forsvinne i systemet. Det er ulovlig frihetsberøvelse, sier hennes advokat Jan Arild Aasen.