ADVARER MOT ASYLSØKERFELLA: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved vold og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt advarer mot en ensidig diskusjon om asylsøkere i debatten om voldtektsbølgen i Oslo. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ADVARER MOT ASYLSØKERFELLA: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved vold og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt advarer mot en ensidig diskusjon om asylsøkere i debatten om voldtektsbølgen i Oslo. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Politisjef advarer mot asylsøkerfella

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo sier at bare halvparten av overgriperne ved tidligere år har asylsøker-bakgrunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets Fellesforbund og Oslo-ordfører Fabian Stang (H) har tatt til orde for å låse inn kriminelle og ID-løse asylsøkere i lukkede mottak og Frp-leder Siv Jensen sier til Dagbladet at asylsøkerne har skylda:

- Det er et faktum at en betydelig del av overfallsvoldtektene begås av asylsøkere. Asylsøkere med ulovlig opphold i Norge genererer kriminalitet. Dette er folk vi ikke vil ha i norge.

Advarer mot asylsøkerfella Nå advarer leder ved vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistritk, politiinspektør Hanne Kristin Rohde, mot å gå i asylsøkerfella.

- Fra tidligere år har man sett at det er noen av overgriperne som er asylsøkere. Fra 2008/2009 hadde vi identifisert 13 overgripere som sto bak 35 overgrep. Seks av disse hadde på et tidspunkt søkt asyl, og enten fått ja eller nei. Derfor kan vi ikke si at det er asylsøkere som overfaller og voldtar, sier Rohde til Dagbladet.

Flest ikke-vestlige Og om det har endret seg, er foreløpig vanskelig å si på grunn av den dystre oppklaringsprosenten.

- Majoriteten av de som har overfalt og voldtatt kvinner i år, har vi ikke klart å identifisere. Slik kvinnene har beskrevet det, er det ikke-vestlige menn som står bak flesteparten av overfallsvoldtektene, mens det er 3-4 tilfeller der gjerningsmann beskrives med nordisk utseende. Men vi kan ikke uten videre konkludere med at de ikke-vestlige er asylsøkere, sier Rohde.

- Jeg mener det er feil å bare diskutere asylsøkere. Vi må ikke gå i den fella, sier hun.

Støtter interneringsforslag Men Rohde sier likevel at hun ser hvor ordfører Fabian Stang vil med sine uttalelser, og understreker at hun allerede i 2010 tok til orde for at kriminelle innvandrere som har sonet en dom for alvorlig kriminalitet og blitt utvist, men som likevel er ureturnerbare, skal interneres. Rohde fikk den gang støtte fra tidligere politidirektør Ingelin Killengreen.

- Men da snakker jeg om de som voldtar og dreper, og som har sonet og utvist, men ikke kan returneres. Vi må verne samfunnet mot ny alvorlig kriminalitet, sier Rohde.

- Jeg er litt forsiktig med å si at alle disse skal interneres, for det kan være snakk om folk som har stått for lommetyverier eller som har blitt tatt med mindre kvantum narkotika.

Rohde mener man også bør se nærmere på den store gruppen som også misbruker asylinstituttet ved å søke asyl i det de blir pågrepet for kriminalitet.

- Det finnes en relativt stor gruppe søker asyl i det de blir pågrepet og på den måten misbruker asylinstituttet. De bør vi se nærmere på, mener hun.

VOLDTEKTSBØLGE: Dette er oversikten over samtlige 48 overfallsvoldtekter og forsøk på dette per 27. oktober i år. 35 av 48 er begått av i sentrum av Oslo. Foto: Oslo politidistrikt.
VOLDTEKTSBØLGE: Dette er oversikten over samtlige 48 overfallsvoldtekter og forsøk på dette per 27. oktober i år. 35 av 48 er begått av i sentrum av Oslo. Foto: Oslo politidistrikt. Vis mer