Politisjef alibisjekkes i lommemann-saken

Har tidligere vært under etterforskning i flere sedelighetssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere kilder bekreftet overfor Dagbladet at lommemannen kan være en politisjef. Den betrodde politimannen blir nå alibisjekket av etterforskerne i lommemann-saken.

Etterforskningsleder Håvard Aksnes vil ikke kommentere hvem som blir alibisjekket.

- Totalt hadde vi 650 navngitte personer på blokka. Samtlige skal vi sjekke alibiet til. Nå står vi igjen med rundt 500 menn som vi undersøker om kan være mannen som har misbrukt små gutter seksuelt, sier politioverbetjent Håvard Aksnes i Kripos til Dagbladet.

Lommemannen har i flere år reist Sør-Norge rundt, og misbrukt små gutter seksuelt.

Politisjef

Politimannen som tjenestegjør på Østlandet har tidligere vært under etterforskning i flere sedlighetssaker, hvor unge menn har følt seg seksuelt misbrukt.

For noen år siden ble han etterforsket av to forskjellige politidistrikt.

Det politiet mente var seksuelle overgrep, kunne ikke bevises. De unge mennene politisjefen hadde hatt intim kontakt med var alle så vidt over 16 år.

Politisjef alibisjekkes i lommemann-saken

Men i et av forholdene ble det utferdiget en bot. Politisjefen aksepterte å betale 5000 kroner, for å ha trakassert to unge gutter. Deretter ble etterforskningen avsluttet, og saken mot politisjefen lagt i en skuff.

Politisk aktiv

Politisjefen var i ferd med å gjøre en lysende karriere, han hadde stor tillit og var blant annet tillitsmann for sine kolleger. I en periode var han også politisk aktiv på høyt plan i hjembyen.

Men etter at kollegene ble klar over hans seksuelle legning har karrieren stoppet opp. Selv om han i dag fortsatt har en sjefstittel, blir det overfor Dagbladet understreket at han er satt på sidelinja og ikke har personalansvar, og aldri vil få sjansen til flere opprykk i politiet.

Det ble også vurdert å avskjedige mannen fra politiet. Men politimesteren og juristene mente bevisene ikke holdt til en avskjedssak.

Internt i politiet blir politisjefen omtalt under kallenavnet «Pedo-...» (pedo og fornavnet).

Nekter DNA-prøve

- De fleste vi sjekker alibiet til er samarbeidsvillige, men noen få har nektet å la oss ta DNA-prøve. Vi har DNA-bevis fra fire av de seksuelle overgrepene, sier politioverbetjent Håvard Aksnes.

- Hvem er det som nekter å avgi DNA?

- Noen kriminelle har ikke villet la seg teste. Men de har vi sjekket alibiet til på andre måter, og er nå sjekket ut av saken, sier politioverbetjent Aksnes.

Dagbladet kjenner identiteten til flere av de 500 som nå skal alibisjekkes. Blant disse er det også pesoner i ledende posisjoner i samfunnet.

- Vi har fasiten. Hvis alibiet ikke holder får vi tatt en DNA. Stemmer DNA-en, har vi avslørt lommemannen, sier Håvard Aksnes.

Flere spor

Ved siden av politisjefen blir tidligere dømte pedofile og personer som politiet har fått tips om fortløpende alibisjekket.

- Det er et omfattende men helt nødvendig arbeid, sier politioverbetjent Aksnes.

Parallelt med å alibisjekke mulige gjerningsmenn jobber etterforskerne for fullt med å sjekke elektroniske spor, hotellregninger og mobiltelefoner.

- Lommemannen har operert over hele Sør-Norge. Derfor er reisemønsteret til potensielle gjerningsmenn svært interessant, sier Aksnes.

Etter hva Dagbladet erfarer er politiet også svært interessert i flere selgere, datarepratører og andre som har hele Sør-Norge som arbeidsplass.

Politiet har også et eget bilprosjekt, hvor forskjellige observasjoner blir forsøkt satt i sammenheng med lommemannens overgrep.

130 overgrep

Nå har politiet over 130 overgrep som knyttes direkte til lommemannen.

- Vi får stadig nye tips om overgrep. Problemet er at observasjonene av gjerningsmannen ofte er lite konkret.

Politiet har også fått tips om at lommemannen kan jobbe på sirkus.

- Et av prosjektene vi jobber med er å undersøke om et sirkus kan ha vært i nærheten av de aktuelle stedene når lommemannen utførte overgrep mot barna.

Avsløres av videoen

Politioverbetjent Håvard Aksnes er sikker på at flere kjenner identiteten til lommemannen.

- Alle bør se videoene som vi har lagt ut på nettet. Opptakene fra Trondheim er tydelige, og de som kjenner lommemannen fra tidligere av vil kunne identifisere ham, sier Aksnes.

- Vi trenger hjelp fra publikum til å avsløre mannen før han begår nye overgrep mot små gutter, sier politioverbetjent Håvard Aksnes.