BA OM GJENNOMGANG: Cirka to måneder før Monika-saken sprakk i mediene, ba leder Gunnar Fløystad for Retts- og påtaleenheten om en gjennomgang av Monika-saken. Her til høyre for politimester Geir Gudmundsen på pressekonferansen etter å ha fått sterk kritikk fra Riksadvokaten.
 Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
BA OM GJENNOMGANG: Cirka to måneder før Monika-saken sprakk i mediene, ba leder Gunnar Fløystad for Retts- og påtaleenheten om en gjennomgang av Monika-saken. Her til høyre for politimester Geir Gudmundsen på pressekonferansen etter å ha fått sterk kritikk fra Riksadvokaten. Foto: Marit Hommedal / NTB ScanpixVis mer

Politisjef ba om Monika-gjennomgang to måneder før saken sprakk

Visepolitimester Gunnar Fløystad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 14. mai i fjor sprakk Monika-saken i media og etterforskningen av dødsfallet til åtte år gamle Monika ble gjenopptatt dagen etter. Jentas tidligere stefar ble siktet for drap. Han nekter straffskyld.

I en e-post politimagasinet Politiforum har fått tilgang til, kommer det fram at visepolitimester Gunnar Fløystad i Bergen-politiet som sjef for Retts- og påtaleenheten to måneder tidligere sendte en e-post der han ba de ansvarlige i saken gå gjennom saken på nytt. E-posten er også omtalt i varsleren Robin Schaefers bok.

E-posten Politiforum viser fram i dag ble rettet til påtaleansvarlig Sidsel Isachsen, politiførstebetjent Thomas Sørensen og to andre med ansvar for saken. I kopifeltet står lensmann Odd Dale, politimester Geir Gudmundsen, stasjonssjef Olav Valland og visepolitimester John Reidar Nilsen.

Ba om gjennomgang Fløystad skriver i e-posten, ifølge Politiforum:

DREPT: Åtte år gamle Monika ble drept og tok ikke sitt eget liv.
Foto: Privat / NTB scanpix
DREPT: Åtte år gamle Monika ble drept og tok ikke sitt eget liv. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

«Slik det ligger an nå, er det etter mitt skjønn likevel nødvendig at de som hadde, og fortsatt har, ansvaret for saken og kjenner denne, gjennomgår den med sikte på å vurdere innholdet i de anførsler som fremmes. Jeg ber i første omgang at dere som har ansvaret innen deres ansvarsområder (påtale, kteknisk, Sotra) gjennomgår anførslene punkt for punkt og ser om det er noe vi kan og bør gå videre med eller ikke».

Han skriver videre at de bør ha et møte med en gjennomgang.

«Det er slik jeg ser det greit å få dette unnagjort så snart som mulig», skriver Fløystad.

Ifølge Politiforum fant aldri dette møtet sted.

Det har så langt ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Hordaland politidistrikt om denne saken. Ingen av de som omtales i saken til Politiforum har kommentert saken overfor magasinet.

Bistandsadvokat Stig Nilsen ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Tabbeliste 9. februar i år kom Riksadvokaten med knusende kritikk av Hordaland-politiets håndtering av Monika-saken og pekte på en rekke tabber. Politimester Geir Gudmundsen beklaget overfor Monikas mor. 14. februar fratrådde han sin stilling inntil videre i påvente av granskingen av saken.

Onsdag kommer Spesialenheten for politisaker med sin sin avgjørelse om det ble begått straffbare forhold i politiets behandling av saken.