Politisjef ble tatt med to i promille

Narkotikasjefen ved Tromsø politistasjon mener røykepillen Zyban har skylda for at han satte seg bak rattet og kjørte hjem fra en kompis med over to i promille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): I går møtte den nå suspenderte narkotikasjefen (41) i Nord-Troms tingrett tiltalt for fyllekjøring. Mannen mener røykepillen Zyban i kombinasjon med alkohol gjorde at han må anses som bevisstløs i gjerningsøyeblikket.

- Det er helt uvirkelig. Det er ikke meg i det hele tatt, sier politimannen, som har tatt episoden tungt.

Forlot stedet

En vekter oppdaget narkotikasjefens bil i en snøskavl tidlig om morgenen den 12. januar i år. Han reagerte på at sjåføren var på vei vekk fra bilen og virket beruset.

Selv sier narkotikasjefen at han ikke husker å ha forlatt kompisen og satt seg i bilen. Han husker bare korte glimt av hva som skjedde etterpå.

Da politiet kom til stedet, var sjåføren forsvunnet, men ble tatt igjen etter å ha klatret over tre høye gjerder.

2,01 til 1,88 i promille

Den første blodprøven av narkotikasjefen viste en promille på 2,01. En halvtime seinere var promillen sunket til 1,88. Prøvene viste bare mikroskopiske spor etter Zyban.

Narkotikasjefen hadde vært hos en kamerat og drukket fire-fem øl, to akevitt og konjakk. Litt før klokka seks satte han seg i bilen for å kjøre hjem. Han sier de siste minnene han har er fra rundt midnatt, og mener røykepillen kan forklare det som seinere skjedde. Det finnes flere eksempler på at Zyban kan ha ført til lavere alkoholtoleranse.

Bevissthetsforstyrrelser

Den medisinsk sakkyndige avviste i retten i går at hukommelsestapet skyldes Zyban.

- Enhver med en promille på over to vil ha store hukommelsesproblemer, sier overlege Trond Aamo.

Rettspsykiatrisk kommisjon konkluderer med at mannen hadde sterke bevissthetsforstyrrelser, men som følge av alkoholrus. Dette gir ikke grunnlag for straffefritak. Hvis narkotikasjefen blir dømt, risikerer han å bli avskjediget, i tillegg til fengsel og bot.