Politisjef og NRK-Marits ekskollega ville fjerne jurist

Kriminalsjef Roger Andresen ved Oslo politikammer ville fjerne politiadvokat Anne Maria Haarr fra saken da hun siktet Marit Christensen i smykkesaken. Roger Andresen er tidligere kollega av Christensen i NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere ansatte ved Oslo politikammer reagerer kraftig på politisjefens innblanding i smykkesaken, der NRK-journalist Marit Christensen nå er siktet. Begrunnelsen Roger Andresen skal ha gitt for at Haarr ble forsøkt fjernet, var at hun ikke informerte ham om siktelsen på forhånd. Marit Christensen er fortsatt ikke avhørt som siktet i smykkesaken, og kilder ved politikammeret mener saken nærmest har stoppet opp på grunn av det interne bråket.

Via epost

Kriminalsjef Roger Andresen var programmedarbeider i NRK Fjernsynet i 1994, samtidig som Marit Christensen var programleder for «Dagsnytt atten».

Under straffesaken mot Christensens eksmann, Elfad Badirkhanov - som nå er dømt i smykkesaken - ble det kjent at NRK-kjendisen var i kontakt med kriminalsjef Andresen minst to ganger.

10. februar, dagen etter at Badirkhanov ble fengslet, ble Marit Christensen kontaktet av politiet med forespørsel om avhør. Ifølge sakens dokumenter svarte Christensen at hun ikke ville komme «uten å på forhånd ha konferert med Roger Andresen».

11. februar anmeldte Moskva-Marit KGB-oberst Anar Agaev for falsk anmeldelse og pengeutpressing. Anmeldelsen ble ikke levert inn på politihuset slik vanlig praksis er, men ble sendt til kriminalsjefen personlig på epost.

Innkalte juristen

Da politisjefen hørte at Marit Christensen også var siktet i smykkesaken, skal han ifølge flere kilder ved Oslo politikammer, ha innkalt politiadvokat Anne Maria Haarr til et møte og spurt om hvorfor han ikke var orientert om siktelsen.

Ifølge påtaleinstruksen og praksis er det uvanlig at kriminalsjefen ved landets politidistrikt krever at en siktelse skal avklares med ham. I påtalespørsmål forholder juristene seg til statsadvokaten, ikke til sjefene på politihuset.

Ifølge Dagbladets kilder skal Andresen i slutten av mai ha kontaktet en av sjefene på retts- og påtaleseksjonen ved Oslo politikammer, med beskjed om at Haarr skulle tas av saken.

Ordren kom på et tidspunkt da statsadvokat Kristian Nicolaisen allerede var informert om siktelsen og hadde bedt om avhør av NRK-kjendisen.

Marit Christensen har ennå ikke bestemt seg for om hun ønsker å la seg avhøre av politiet, eller om hun møter i et rettslig avhør.

Statsadvokat Kristian Nicolaisen skal ikke ta stilling til tiltalespørsmålet før Marit Christensen er avhørt som siktet.

- Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken, sier politiadvokat Anne Maria Haarr til Dagbladet.

Under straffesaken mot Marit Christensens eksmann var det et svært dårlig klima - direkte ampert - mellom politiadvokat Haarr og forsvareren, Ellen Haugsrud.