Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politisjef planla drap på kollega

Sheriffen skal ha ønsket politikollegaen tatt av dage - avslørt av telefonsamtale.

SHERIFF: Politisjefen står nå tiltalt for å ha planlagt drapet på en kollega sommeren 2014. Foto: NYT / NTB Scanpix
SHERIFF: Politisjefen står nå tiltalt for å ha planlagt drapet på en kollega sommeren 2014. Foto: NYT / NTB Scanpix Vis mer

«Den eneste måten du kan stoppe ham på er ved å drepe ham.» Året er 2014 og ordene skal ha kommet fra en sheriff i North Carolina i USA.

Etter å ha fått vite at en av hans politikolleger, Joshua Whitman, satt på opptak av ham der han framsatte «rasistiske ytringer», skal han ha oppfordret en ikke navngitt mann om å ta Whitman av dage.

Telefonsamtalen der sheriffen skal ha planlagt drapet ble tatt opp, men er foreløpig ikke offentliggjort.

En rekke amerikanske medier, deriblant Washington Post, CBS og BuzzFeed News, har imidlertid gjengitt sitatet og andre detaljer oppgitt i tiltalen mot sheriffen.

Opptaket skal ha vært motiv

Ifølge rettsdokumentene skal sheriffen ha fått kjennskap til at Freeman planla å gi opptaket av ham til de lokale myndighetene. Det skal ha vært motivasjonen som fikk sheriffen til å be den anonyme mannen om å drepe Freeman «på en diskret måte», ifølge tiltalen.

De skal ha gått så langt som å diskutere tid og sted, og sheriffen skal ha gitt mannen råd om hvordan han kunne skyte Freeman uten å bli tatt - ikke la politiet finne drapsvåpenet, og ikke si noe til noen.

Han skal også ha forsikret mannen om at han selv skulle holde tett, dersom han gjennomførte drapsplottet.

Drapet ble aldri begått, og Joshua Freeman jobber ikke lenger ved politikontoret. Det er imidlertid uklart når eller hvorfor han sluttet.

DRAMATISK: En politimann henger på siden av en bil mens den kjører mot motorveien, i Texas, USA. Video: CNN. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

Sheriffen står nå tiltalt for å ha gitt den anonyme mannen instruksjoner for hvordan å komme unna med drapet, samt for å ikke ha pågrepet mannen eller på annen måte ha rapportert inn trusselen mot politikollegaen.

Han måtte møte i retten mandag, men ble løslatt mot kausjon på 20 000 dollar, eller drøye 186 000 kroner. Ifølge News & Observer er han allerede tilbake på politikontoret.

- Teknisk sett kan han fortsette i jobben hvis han vil, inntil han blir dømt, sier distriktsadvokat Lorrin Freeman til avisa.

Satt på opptaket i fire år

Siktelsen er resultat av en ti måneder lang etterforskning, der den lokale etterforskningsenheten i North Carolina har fått bistand fra FBI, skriver Washington Post.

Myndighetene skal ha kjent til telefonsamtalen siden 2014, men etterforskningen lot tilsynelatende vente på seg.

I 2018 ble den overtatt av distriktsadvokaten i Wake County, da Mike Waters, distriktsadvokat i distriktet sheriffen hører til, fastslo at han var inhabil i saken.

Waters kan nemlig være et vitne, ettersom han representerte Joshua Freeman gjennom sitt eget advokatfirma i 2014. På det tidspunktet skal han ha fått tak i en kopi av opptaket der sheriffen planla drapet.

Han skal ha kontaktet FBI og gitt dem opptaket kort tid seinere, og gjort det samme til den lokale etterforskningsenheten i 2017. Da det stadig ikke skjedde noe, ga han opptaket til enda en agent og kontaktet Lorrin Freeman, som besluttet å åpne en etterforskning i fjor.

Sheriffens politikontor er også under etterforskning for regnskapsfusk i narkotikaenheten, skriver Washington Post. Det var der Joshua Freeman jobbet mellom 2011 og 2014, ifølge hans LinkedIn-profil. Det er som nevnt ikke kjent hvorfor eller akkurat når han forlot stillingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling