Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politisjef skrev trusselbrev

En profilert politisjef erkjenner å ha skrevet anonyme trusselbrev til kollega.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i fjor vinter det ble slått full alarm ved et politidistrikt på Østlandet. En politimann fikk tilsendt et anonymt trusselbrev. To andre anonyme brev ble sendt til en kjent kriminell i byen.

Den kriminelle ble i det anonyme brevet fortalt hvilken politimann som tidligere hadde skutt ham, og oppfordret til å «ta faenskapet».

Ledelsen i politidistriktet slo full alarm, og det ble startet en omfattende etterforskning.

Samtidig ble det iverksatt sikkerhetstiltak rundt to tjenestemenn og deres familier.

Farlig kriminell

I brevet til politimannen blir det framsatt grove trusler.

I de to anonyme brevene som er skrevet til den kriminelle - som av politiet i byen blir beskrevet som farlig - blir to forskjellige polititjenestemenn utpekt som «gjerningsmenn». I brevene forteller politisjefen hvem av hans kolleger som tidligere har skutt den kriminelle.

En av dem som blir utpekt har ingen ting med skytingen mot den kriminelle å gjøre.

POLITI SIKTET: Denne politimannen i østlandsområdet er suspendert fra sin stilling og siktet for flere straffbare     forhold. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
POLITI SIKTET: Denne politimannen i østlandsområdet er suspendert fra sin stilling og siktet for flere straffbare forhold. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

Brevene kom aldri fram til den kriminelle. Han skal angivelig ikke være sikker på hvem i politiet som skjøt ham.

Overfor Dagbladet blir det av kilder i politiet understreket at den kriminelle mannen i lengre tid har forsøkt å finne ut hvem det var som avfyrte skuddet mot ham.

Politiet skal også ha etterretningsopplysninger som tyder på at den kriminelle mannen tidligere skal ha ønsket å hevne seg på politimannen som skjøt.

La igjen spor

Etter en lengre etterforskning skal politiet i byen ha funnet spor som tydet på at en av politiets egne tjenestemenn kunne være innblandet i de anonyme brevene, hvor en politibetjent ble truet, og en kriminell fortalt hvem det var i politiet som hadde skutt ham.

Etterforskere fra Kriminalpolitisentralen skal blant annet ha funnet ip-adressen til politisjefen, da de sjekket hvem som hadde søkt etter privatadressen til politimannen på en av telefonkatalogene på Internett.

Deretter ble saken oversendt Spesialenheten for Politisaker. I forrige uke - torsdag 10. januar - slo spesialetterforskerne til og pågrep politisjefen.

Spesialenhetens etterforskning skal også ha avdekket at det var et svært anstrengt forhold mellom politisjefen og de to som mottok trusselbrevene.

Alvorlig siktelse

Dagbladet får bekreftet at politisjefen i avhør hos Spesialenheten for Politisaker på Hamar valgte å legge kortene på bordet.

I avhøret skal politisjefen som er i 40-åra i detalj ha forklart hvorfor han sendte de tre anonyme brevene. Hvorfor han truet politibetjentene, og hvorfor han utpekte de to tjenestemennene overfor den kriminelle.

Politisjefen ble etter tilståelsen i avhør umiddelbart suspendert fra politiet av politimesteren i politidistriktet

Den omfattende siktelsen omhandler flere alvorlige kriminelle forhold. Politisjefen er siktet for trusler, brudd på taushetsplikten og for grov uforstand i tjenesten.

Trusselbrevene

Politimannen risikerer nå en lengre fengselsstraff og han kan bli fradømt jobben som politimann.

I et brev som var datert 21. mars 2007 og sendt til privatadressen til en politibetjent - lederen av den lokale beredskapsavdelingen i politidistriktet - heter det:

«Du skal få kjenne hvordan det føles å ha en skade i kneet. Og litt av smerten.».

19. januar i 2007 mottok pårørende til den kriminelle et brev, hvor det ble opplyst hvem som hadde skutt ham. I det samme brevet oppfordres den kriminelle til:

«ta faenskapet».

Brevet var adressert til den kriminelle mannen, men de pårørende valgte å levere brevet til politiet. Etter hva Dagbladet erfarer skal den kriminelle - som av politiet i distriktet fortsatt blir ansett for å være farlig - ikke fått sett brevet.

I fjor høst, den 28. september, ble det sendt et nytt brev til den kriminelle mannen. Til en ny adresse, med den kriminelle hadde på det tidspunkt allerede flyttet.

I det siste brevet ble en politiførstebetjent utpekt som den som hadde skutt den kriminelle.

Politiet fikk også overlevert dette brevet. Ifølge Dagbladets kilder skal den kriminelle mannen heller ikke hatt tilgang til dette brevet.

Ifølge siktelsen fra Spesialenheten for Politisaker skal politisjefen ha brutt taushetsplikten. Spesialenheten mener også at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter.

Suspendert

Politimesteren i politidistriktet bekreftet i går overfor Dagbladet at politisjefen er suspendert fra stillingen.

- Forrige fredag hadde vi et møte i ansettelsesrådet, der ble politisjefen suspendert, sier politimesteren.

- Jeg er svært overrasket over denne saken. Personlig har jeg hatt et veldig godt forhold til tjenestemannen som nå er suspendert. Denne saken er for meg helt uforståelig, sier politimesteren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media