Politisjef støtter Orderud

Trippeldrapssiktede Per Kristian Orderud har fått et sterkere vitnemål enn han kunne drømt om. En høytstående politiembetsmann, som Per Kristian ble venn med i studietida, har i et omfattende avhørsdokument gitt 45-åringen de aller beste skussmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politisjefen skal i avhøret ha gitt uttrykk for at politiet bør lete andre steder enn på Orderud gård etter drapsmannen.

- Jeg har bunke på bunke med avhørsdokumenter der Per Kristian Orderud får de beste skussmål, og der vitnene stiller seg fullstendig uforstående til at han skal ha noe med ugjerningen i kårboligen å gjøre. Dette vitnet fra politiets egne rekker føyer seg inn i mønsteret, sier 45-åringens forsvarer Cato Schiøtz i en kommentar til det betydelige karakterdokumentet.

Jusvenner

Politiembetsmannen, som er høyt plassert i politiets juridiske rangstige og tjenestegjør ved et av politidistriktene på Østlandet, har kjent Per Kristian Orderud i over 15 år.

De to studerte jus sammen ved Universitetet i Oslo fra 19.. til 19.. I løpet av studietida utviklet de to et nært vennskap.

Dette vennskapet skal ha holdt seg, og Per Kristian skal ifølge kilder regne politisjefen som sin beste venn.

De to har riktignok ikke hatt like mye kontakt de to- tre siste åra. Men politisjefen skal ha et inngående kjennskap til Per Kristian og konflikten i og rundt Orderud gård.

Bekrefter

Overfor Dagbladet bekrefter politiembetsmannen at han har vært i et politiavhør i forbindelse med trippeldrapssaken.

Han ønsker imidlertid ikke å si noe om innholdet i avhøret.

Etter hva Dagbladet forstår, skal avhøret ikke ha kommet i stand før Per Kristian Orderud selv løste politisjefen fra dennes taushetsløfte.

Politijuristen ble pålagt taushetsplikt i en periode da han skal ha bistått Per Kristian i eiendomstvisten på Orderud gård.

Etter det Dagbladet erfarer skal Kripos ved flere anledninger ha ønsket å avhøre den ledende politiembetsmannen. Men avhøret lot seg først gjennomføre sist søndag. Da ble mannen avhørt i flere timer.

Tre punkter

I avhøret skal politijuristen ha lansert en teori om hva han, med sin kjennskap til persongalleriet rundt saken, tror har skjedd.

Politiembedsmannen skal ha nevnt tre punkter som han mener kan ha startet (1), drevet fram (2) og til slutt utløst (3) trippeldrapet:

1. Striden om gård og arv.

2. Veronicas inntreden på gården- hun blir ikke akseptert av Per Kristians foreldre.

3. Den kriminelle linken ut av gården- som han mener starter med Veronica, fortsetter med Kristin Kirkemo og derfra inn i kriminelle miljøer i Oslo.