Politisjef tiltalt for sex-overgrep mot barn

I flere år ledet han politiets etterforskning av seksuelle overgrep mot mindreårige. Tirsdag sitter politiførstebetjenten på tiltalebenken i Eidsvoll herredsrett, tiltalt for selv å ha begått sex-overgrep mot flere jenter under 16 år. Den ene jenta var bare sju år første gang hun skal ha blitt utsatt for politisjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiførstebetjenten var en de mest betrodde tjenestemenn i Oslo. Han var kjent som en av de mest utadvendte og populære politisjefene. Ved siden av lederjobben i politiet engasjerte han seg i arbeidet mot seksuelle overgrep på fritida. Han ble benyttet som foredragsholder om temaet både i Norge og i utlandet. De siste åra, før han ble suspendert, jobbet han som vaktleder ved kriminalvakta i Oslo.

I fjor vinter ble han med umiddelbar virkning suspendert fra stillingen..

Årsaken var en anmeldelse, der den 53 år gamle politiførstebetjenten ble anklaget for seksuelle overgrep mot en 16 år gammel jente. Foreldrene til den fornærmede jenta hadde videofilmet et av overgrepene, som ble overlevert til politiet som bevis.
Politiet har sikret seg egne videoopptak, som skal legges fram, som bevis i retten.

Flere saker

53-åringen var først siktet for et sædelighetsforhold, som skal ha skjedd i hjemkommunen noen mil utenfor Oslo sentrum. Etter at saken mot ham ble kjent, kom etterforskerne på sporet av flere saker.

I tiltalen, som statsadvokat Siri Frigaard har tatt ut, hevder påtalemyndigheten at politisjefen, så langt tilbake som i 1968, skal ha forgrepet seg på en sju år gammel jente i Trøndelag. Overgrepene skal ha skjedd over en femårsperiode.
Overgrepene omtales som utuktig handlinger og utuktig adferd. De første overgrepene skal ha skjedd i Trøndelag i perioden fra 1968 og fram til 1973. De siste utuktssakene skal ha skjedd fra 1995 og fram til i fjor høst.

Seks forskjellige jenter er fornærmet i saken. Jentene var fra 7 til 17 år, da overgrepene skal ha skjedd.

Våpenunderslag

Etter at foreldrene til ei jente anmeldte politiførstebetjenten i fjor høst, ble det foretatt en undersøkelse av mannens skap på politihuset. Der fant etterforskerne flere skytevåpen. Mannen er derfor tiltalt for å ha underslått våpnene. Våpnene skal ha blitt stjålet fra forskjellige beslag ved Oslo politikammer.
Våpentyveriene skal ha skjedd over en periode på seks år. Mannen er også tiltalt for å ha vist grov uforstand i tjenesten, fordi han oppbevarte våpnene i garderobeskapet på politihuset.

Statsadvokat Siri Frigaard har gjort det klart at hun vil legge ned påstand om at politiførstebetjenten fradømmes stillingen ved Oslo politidistrikt.

- Min klient nekter straffeskyld, sier advokat Ellen Haugsrud.
Hun ønsker at saken skal føres for åpne dører, slik at hennes klients forklaring blir kjent.

Kriminalsjef Roger Andresen ved Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken.

- Så lenge saken mot en av de ansatte ved Oslo politidistrikt ikke er avgjort i retten, er jeg avskåret fra å kommentere forholdet, sier Andresen.

Strafferammen for utuktssakene er 18 måneder.