Politisjef vil ha 16-årsgrense

Politiet står maktesløse overfor barnas kriminelle mobilbruk. Nå vil Håvard Johnsen, som jobber med unge ved Majorstua politistasjon i Oslo, forby barn under 16 år å ha egen mobiltelefon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møt Håvard Johnsen til nettmøte i dag klokka 15!

Maktesløse mot mobilmobbing

SMS-mobbere kan spores og straffes

- Foreldre må tenke seg grundig om før de gir barna mobiltelefon, sier Håvard Johnsen som er nestkommanderende ved forebyggende avsnitt på Majorstua politistasjon.

- Påtalemyndighetens problem i slike saker er at lovbryterne ofte er under den kriminelle lavalder. Da er det lite vi kan gjøre, forteller påtaleleder Rasmus Woxholt ved Majorstua politistasjon til Dagblade t.

Mister oversikten

Et av politiets største problem i deres forebyggende arbeid er at de ikke lenger har like god oversikt over ungdommens atferd. Dette skyldes i stor grad den økende mobilbruken.

- Tidligere kunne vi se om noe var på ferde. Da sto ungdommene og hang rundt faste samlingspunkter. Nå er denne møteplassen flyttet over på mobilnettet, noe som reduserer vår mulighet til å se ungdom ute, forteller Håvard Johnsen.

Han kan fortelle flere historier om gjenger som bare er ute etter å lage kvalm. Det nye ved dette er at gjengene kan samles på rekordtid, via mobiltelefonen.

- Det er ikke sjelden vi må rykke ut til hjemme-alene-fester der alt er kommet ut av kontroll på overraskende kort tid.

Deltar på møter

En av hovedoppgavene til forebyggende avsnitt er å reise rundt til skoler og delta på foreldremøter.

- På alle disse møtene er vi nå nødt til å ta opp mobilproblematikken. Foreldre gir barn mobiltelefon i den tro at det gir dem mer kontroll over barna. Men gjør det virkelig det? I mange tilfeller er mobilen selvfølgelig et gode, men de barna vi er mye i kontakt med vet å manipulere denne «tryggheten», forteller Johnsen.

Før foreldre gir barna mobiltelefon, bør de tenke seg grundig om, er meldingen som gis på foreldremøtene.

- Det beste for oss hadde vært en aldersgrense på mobilbruk, akkurat som vi har på andre ting. Jeg kan ikke skjønne at barn har et akutt behov for mobiltelefon. De møtes på skolen, og ville ikke tatt skade av å gå hjem til hverandre på fritida i stedet for å sende tekstmeldinger, sier Johnsen.

Lite handlingskraft

- Vi tar stadig vekk barn som har sendt trusler eller gjort andre straffbare ting med mobiltelefonen. Mange av disse er under den kriminelle lavalder, og dermed er det svært lite vi kan gjøre, forteller påtaleleder Woxholt.

I slike tilfeller er det ofte uaktuelt å koble inn barnevernet, og dermed blir eneste sanksjonsmulighet å ta opp problemet med foreldrene.

- Noe vi stadig ser, og som bekymrer oss, er at foreldre kan være mer opptatt av å renvaske barna enn å rettlede dem. De ser rett og slett ikke at barna har gjort noe galt, sier Woxholt til Dagbladet.

- Mobilbruk og andre former for mobil kommunikasjon har kommet for å bli, og dette er noe barn vil benytte seg av. Politiet er nødt til å forholde seg til dette som en utfordring. Men noe som er helt klart, er at foreldre må ta mer ansvar for hva barna driver med, mener Woxholt.

JOBBER MED UNGE: Håvard Johnsen ved Majorstua politistasjon i Oslo mener unges mobilbruk skaper trøbbel. Møt ham på <a href='http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/04/05/251323.html'>nettmøte</a> klokka 15.