PRESSEKONFERANSE: Politisjef David Brown i Dallas forteller hva den mistenkte for politimassakren sa før han ble drept. Blant annet at han ikke var med i en organisasjon, men at han handlet alene. Video: CNN Vis mer

Politisjefen i Dallas har selv mistet både en sønn, en bror og en politipartner i voldelige hendelser

Nå skal han håndtere at fem av byens politimenn er drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Vi er sønderknust, sa politisjef i Dallas, David Brown, da han møtte pressen fredag.

Da hadde fem av byens politimenn blitt drept i en skytemassakre. Ytterligere sju politimenn og to sivile var skadd etter at den angivelige gjerningsmannen, Micah Xavier Johnson (25), åpnet ild under en demonstrasjon mot politivold i den store Texas-byen.

Nå skal Brown lede byen gjennom en kriminaletterforskning og forsøke å bevare ro og orden i en by fylt av sorg og sinne. Samtidig skriver både Washington Post og Los Angeles Times om hvordan få trolig vet bedre enn Brown nettopp hvordan det er å være pårørende til drapsofre.

Han har nemlig selv mistet både en sønn, en bror og en politipartner i særdeles dramatiske og voldelige hendelser.

SØNDERKNUST: Politisjefen i Dallas, David Brown under en minnestund etter skytemassakren. Foto: AFP PHOTO / Laura Buckman
SØNDERKNUST: Politisjefen i Dallas, David Brown under en minnestund etter skytemassakren. Foto: AFP PHOTO / Laura Buckman Vis mer

Skjedde på farsdagen

- Det er noen folk som bare stenger ned, og overlater til andre å gi intervjuer. Men ikke David. Han innså at lokalsamfunnet trengte å høre fra ham. Nasjonen ville høre fra ham, sier den tidligere politisjefen i Dallas-forstaden Lancaster, Keith Humphrey, til Washington Post.

Det var nettopp i Lancaster at sønnen, David Brown junior (27), mistet livet i 2010. Det skjedde på farsdagen, og Brown senior hadde bare vært politisjef i sju uker. Sønnen var, ifølge Dallas Morning News, ruset på PCP og slet med mental sykdom da han skjøt og drepte en politimann og en annen mann før han selv ble drept med et titalls skudd.

Noen dager seinere tok Brown senior kontakt med Humphrey. Han ba da om å få møte familiene til de to mennene sønnen hadde drept. Han var også til stede i begravelsen til politimannen som ble drept.

- Han var såret. Han var knust. Men han lot aldri være å tenke på familiene til politimennene som var involvert, sier Humphrey, som nå er politisjef i Norman i Oklahoma, til Los Angeles Times.

Velkjente briller

Det var ikke første gang Brown opplevde dødelig vold på nært hold.

I august 1988 jobbet han avdelingen for fysiske bevis i Dallas-politiet da han ble tilkalt til en skyting mot en politimann. På åstedet fant Brown, ifølge Dallas Morning News, noen velkjente briller. De tilhørte hans tidligere partner, Walter Williams (47), som også hadde vært hans medstudent på politiskolen.

Brown var sammen med de tre barna til Williams på henholdvis 5, 12 og 15 år på sykehuset da de fikk beskjed om at faren hadde dødd.

- Han er en god mann. Han lot oss få vite at alt skulle bli ok, fortalte oss hva som skulle skje, hva vi kunne forvente. Han fortalte oss at han kom til å være der for oss, sier eldstesønnen til Williams, Walter Williams II, nå til Washington Post.

STØTTE: Politisjef David Brown får støtte fra innbyggere i Dallas etter en minnestund for de fem drepte politimennene. Foto: Max Faulkner/Fort Worth Star-Telegram/TNS
STØTTE: Politisjef David Brown får støtte fra innbyggere i Dallas etter en minnestund for de fem drepte politimennene. Foto: Max Faulkner/Fort Worth Star-Telegram/TNS Vis mer

- Vet hva de gjennomgår

- Når noe slikt skjer og du virkelig er nærme, tror du det ikke på lang tid. Jeg relaterer meg virkelig til de som dør i tjeneste på et veldig personlig plan. Dersom du mister en partner, kommer du aldri over det, sa Brown til Dallas Morning News i 2010.

I 1991 ble også lillebroren hans Kelvin, drept av narkotikaselgere i Phoenix. Brown, som selv beskriver seg som en introvert enstøing, har ikke sagt mye om dette dødsfallet offentlig.

- Jeg kan ikke nekte for at det er en del av den jeg er. Jeg vet hva familiene til ofre gjennomgår, sa han imidlertid til Dallas Morning News.

Politimassakeren: Vitner i Dallas forteller om hva de så. To av dem forteller hvordan en politimann ble skutt på åpen gate. Det er også to som deltok i den fredelige demonstrasjonen, som var tilstede da de første skuddene ble avfyrt. Video:CNN Vis mer