Politisjefen i Sør-Afrika kaller drapssiktet «ei ape»

Shrien Dewani skal ha betalt drosjesjåfør for å ta livet av sin kone.

NÅDELØS: Bheki Cele, sjef for hele den sør-afrikanske politistyrken, la ingenting imellom da han beskrev drapssiktede Shrien Dewani. Foto: AFP/Scanpix
NÅDELØS: Bheki Cele, sjef for hele den sør-afrikanske politistyrken, la ingenting imellom da han beskrev drapssiktede Shrien Dewani. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er Bheki Cele, sjef for den sør-afrikanske politimyndigheten, som kommer med karakteristikken. Han leder etterforskningen mot Shrien Dewani, forretningsmannen som er siktet for drapet på sin svenske kone Anni.

- Ei ape reiste fra London for å drepe kona si her, sa Cele på en pressekonferanse i Limpopo-provinsen i dag.

Politisjefen møtte pressen etter at nye opplysninger om saken hadde kommet fram:

Zola Tongo, en drosjesjåfør, har i avhør hevdet at Dewani bestemte seg for hvor kona skulle tas av dage, og at dette var i det fattige høyrisikonabolaget Guguletu - der hun også ble funnet.

Sms-kontakt Tongo har sagt at Dewani betalte ham for å organisere drapet, og at han la igjen en konvolutt med kontanter - betalinga for ugjerningen - i ei drosje.

De to skal ifølge Daily Mail ha kommunisert pr tekstmelding etter avtalen. Politiet har slitt med å finne konkrete bevis som nagler den 30 år gamle forretningsmannen til drapet.

DEN GANG DA: Shrien og Anni Dewani poserer som nygifte og lykkelige. Nå er Shrien siktet for drapet på sin kone. Foto: Privat
DEN GANG DA: Shrien og Anni Dewani poserer som nygifte og lykkelige. Nå er Shrien siktet for drapet på sin kone. Foto: Privat Vis mer

Men om Zola Tongo snakker sant om telefonkontakten, kan det være det politiet trenger.

Først purret Tongo ifølge seg selv på pengene. Da svarte Dewani at han satt i baksetet på den involverte drosja - og at pengene «lå i en konvolutt oppi en pung bak passasjersetet».

10 000 kroner Dewani skal drapskvelden ha tatt ut omkring 8000 kroner fra en minibank i Cape Town, der han og drapsofferet var på bryllupsreise.

Tidligere hadde han tatt ut 2000 norske kroner, og det var disse beløpene, til sammen 10 000 norske kroner, som skal ha vært betalinga Tongo ble lovet.

Og i retten har det kommet fram påstander om at Dewani betalte disse pengene til Tongo utenfor et hotell i området, og at dette er fanget av et overvåkingskamera.

Politiet vil ikke ta stilling til hvordan dette stemmer overens med drosjesjåførens forklaring.

Prestisje Drapet er blitt gjenstand for massiv medieomtale, og minister ved presidentkontoret i Sør-Afrika, Collins Chabane, går ut i The Times og slår fast hvor viktig det er at den skyldige blir dømt.

- Den sør-afrikanske regjeringen vil ikke overse noe i kampen mot overgrep mot kvinner og barn. De som står bak slike overgrep kan ikke vente seg noen form for medlidenhet, slo Chabane fast.
Det var 15. november Anni ble funnet drept.

I VARETEKT: Shrien Dewani er fraktet hjem til England, der han har sittet fengslet. Men det er ventet at han blir sendt tilbake til Sør-Afrika innen kort tid. Saken vil komme for retten der drapet skjedde. Foto: AP/Scanpix
I VARETEKT: Shrien Dewani er fraktet hjem til England, der han har sittet fengslet. Men det er ventet at han blir sendt tilbake til Sør-Afrika innen kort tid. Saken vil komme for retten der drapet skjedde. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Hun var sammen med hennes nye ektemann var på vei til hotellet i Cape Town etter å ha spist middag. Anni Dewani ble funnet skutt og drept i bilens baksete.

NØKKELVITNE: Zola Tongo, som her forsøker å skjule ansiktet sitt under en rettshøring i Cape Town. Foto: EPA/Scanpix
NØKKELVITNE: Zola Tongo, som her forsøker å skjule ansiktet sitt under en rettshøring i Cape Town. Foto: EPA/Scanpix Vis mer