Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politisjefen i Sverige krever 2000 nye politifolk

For å håndtere utrykninger til flyktningmottak, grensekontroller og terrorberedskap.

TRØBBEL PÅ STOCKHOLM S: Samme dag som politisjefen går ut og krever at bemanningen i det svenske politiet økes med 2000 politifolk, forteller politiet i Stockholm og Göteborg om store problemer med gjenger av marokkanske gategutter. Sverige jobber nå med en avtale med Marokko for å få bukt med problemet. Sentralstasjonen i Stockholm skal være et av problemområdene. Foto: Fredrik Sandberg / TT
TRØBBEL PÅ STOCKHOLM S: Samme dag som politisjefen går ut og krever at bemanningen i det svenske politiet økes med 2000 politifolk, forteller politiet i Stockholm og Göteborg om store problemer med gjenger av marokkanske gategutter. Sverige jobber nå med en avtale med Marokko for å få bukt med problemet. Sentralstasjonen i Stockholm skal være et av problemområdene. Foto: Fredrik Sandberg / TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske rikspolitisjefen Dan Eliasson sa til SVT søndag i dag at Sverige må utvide politistaben med 2000 politifolk for å håndtere arbeidsoppgavene. Han trekker fram utrykninger til asylmottak, grensekontroller og terrorberedskap som arbeidsoppgavene som gjør at det kreves flere ressurser.

I tillegg mener politisjefen at antallet sivilt ansatte må økes med 1500.

Sverige har i dag rundt 20000 politifolk.

- Vi har fått mer å gjøre på grunn av migrantstrømmene, vi har grensekontroller, og må ofte rykke ut til asylmottak. Det er trange miljøer og det blir ofte friksjoner, sier Eliasson.

- Mange asylmottak ligger på tynt befolkede steder. Det er lang reisevei, og ofte må vi sende flere enheter, sier Eliasson.

Politisjefen innrømmer at politiet den siste tiden har hatt nok med å holde hodet over vannet.

- Det egeninitierte arbeidet har blitt prioritert ned. I tillegg har vi måttet prioritere bort mindre narkotikasaker og trafikklovbrudd, sier Eliassen.

- Nordafrikanske gjenger Utspillet fra rikspolitisjefen kommer samtidig som at politiet i Stockhom og Göteborg slår alarm om store problemer med nordafrikanske gjenger. De siste årene har hundrevis av gategutter fra Marokko kommet til Sverige, og mange av disse rømmer fra de institusjonene de tilbys bosted ved, og livnærer seg på kriminalitet, ifølge Migrasjonsverket.

En anonym politimann i Stockholm, som har snakket med SVT, beskriver gjengene med unge Marokkanere som et «enormt problem».

- Disse guttene er et enormt problem for oss. De stjeler ting overalt og mishandler ordensvakter på sentralstasjonen. De tar jenter mellom beina og gir dem ørefiker når de sier ifra. Alle politifolk vet om dette her, sier han.

Han beskriver situasjonen for Stockholmspolitiet som «katastrofal».

- Jeg ville aldri latt mine barn dra til sentralstasjonen, det ville ingen politifolk, sier han.

Björn Chweinhielm, som jobber med politioperasjonen som gjelder migrasjonsspørsmål (Alma) sier:

- Man tar inn de samme guttene igjen og igjen, og så slipper de ut igjen ettersom man ikke har identitet eller eksakt alder, og så gjentar det seg. Ikke sjelden er gutten tilbake på gata før politiet er det. Vi ønsker virkelig samarbeidet med Marokko velkommen, sier han.

Samarbeidet han sikter til, er en avtale mellom Sverige og Marokko. I disse dager fører innenriksminister Anders Ygeman politiske diskusjoner med Marokko som han håper vil  gjøre det mulig for Sverige å sende gatebarna tilbake.

- Flirer av oss Også i Göteborg har politiet problemer med marokkanske gatebarn.

- Det er mye ordensforstyrrelser, tyverier, ran og en del gjengslagsmål, sier Peter Larson som jobber i Göteborg sentrum.

- Så er det alderne: Jeg kan stå med en 30-åring foran meg, og så står det på papiret at han er 14 år. Det gjør dem straffeimmune.
De står og flirer av oss når vi tar dem, de skiter fullstendig i oss fordi de vet at ingenting skjer, sier Larson.

Det kom 35369 asylsøkere som ble registrert som enslige mindreårige til Sverige i fjor. Sverige har de siste årene ikke gjennomført alderstesting av mindreårige asylsøkere, men gjenninførte denne praksisen i november.

Spesialoperasjon Poitiarbeidet med asylstrømmen håndteres av spesialoperasjonen «Alma», som ligger under den nasjonale operative avdelingen.

Alle henddelser som på noe vis berører fenomenet har av politiet fått koden 291, ifølge Sveriges Radio.

Ifølge Dagens Nyheter har det gått ut et direktiv til politiets informasjonsenhet om at statistikk om politiets arbeid skal hemligstemples, ikke komme ut i media.

Stefan Holgerson, politimann og foreleser ved Linköpings Universitet har forsket på politiets informasjonshåndtering.

- Dette er ennå et eksempel blant mange på at politiet som organisasjon velger å mørklegge informasjon. På et vis setter politiet seg i en posisjon der de vi agjøre hva som er en nyhet eller ikke, sier Holgerson til Sveriges Radio.

Stefan Hector, sjef for politiinnsatsen Alma, beskriver det som en historie om en fjær som er blitt til ti høns.

- Vår grunnholdning er at vi forteller så mye som vi kan, og det vi kan stå for, sier Hector.

Spesialoperasjonen Alma avvikles 18 februar. Da vil også statistikken komme ut, forsikrer han.

- Da har vi tenkt oss å oppsummere og gi mer informasjon. Hva har vi sett, og hva har vi lært, sier Hector til Sveriges Radio.

 

TRENGER MANNSKAP: Rikspolitisjef Dan Eliasson. Foto: Janerik Henriksson / TT
TRENGER MANNSKAP: Rikspolitisjef Dan Eliasson. Foto: Janerik Henriksson / TT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media