Politisjefens sønn fersket på ulovlig neshornjakt

Norsk investor ber om hjelp.

RIFLE: Under aksjonen mot krypskytterne fant viltvokterne i Sabie-parken ikke bare tradisjonelle legemidler - muthi, men ei Mauser-rifle med lyddemper og ei øks - som skulle brukes til å kappe av neshornets horn. Foto: Privat
RIFLE: Under aksjonen mot krypskytterne fant viltvokterne i Sabie-parken ikke bare tradisjonelle legemidler - muthi, men ei Mauser-rifle med lyddemper og ei øks - som skulle brukes til å kappe av neshornets horn. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet besøkte i fjor Sabie Game Park ved grensa mellom Sør-Afrika og Mosambik. Parken drives ved hjelp av midlene til eiendomsinvestor Christensen fra Trondheim - og er et eksempel på hvordan private nå driver en selvstendig kamp mot krypskyttere.

Nå melder parken at de har tatt tre krypskyttere på fersken, mens de var på vei inn i parken for å drepe neshorn.

- Kjenninger - De tre har erkjent krypskyting ikke bare i Sabie, men også i Kruger-parken i Sør-Afrika. De står bak minst tre drepte neshorn, opplyser en talsperson for parken til Dagbladet.

- Lokale medisinmenn har utstyrt dem med effekter som skal gjøre dem immune mot angrep fra ville dyr. Til gjengjeld skal medisinmennene ha sin andel av inntektene fra neshornsalget.

De tre er nå overlatt til politiet. Dagbladet er ikke kjent med om de tre har noen advokat. Under aksjonen mot krypskytterne fant viltvokterne i Sabie-parken ikke bare tradisjonelle legemidler - «muthi», men ei Mauser-rifle med lyddemper og ei øks - som skulle brukes til å kappe av neshornets horn. De tre pågrepne beskrives som kjenninger: En av dem er sågar sønnen til en lokal politisjef.

Halvparten borte Pågripelsene er imidlertid bare toppen av isfjellet.

WWF meldte tirsdag morgen at antall pattedyr, fugler, fisk og andre virveldyr kan ha blitt halvert de siste 40 årene. Organisasjonen har undersøkt tilstanden til over 3000 arter over hele kloden, og antall individer ser ut til å ha falt med 52 prosent siden begynnelsen av 1970-tallet.

Nettopp neshornet er  hardt rammet - og hovedsynderen her er mennesket. Grunnet en vedvarende, skyhøy etterspørsel i Asia etter kvasi-vidunderprodukter laget med neshornets horn, er en rekke land i Afrika sør for Sahara herjet av krypskyttere.

I nasjonalparker og private viltreservater i det sørlige Afrika har dette ført til et reint våpenkappløp, og krypskyttere blir jevnlig arrestert. Likevel er nesten 800 neshorn drept av krypskyttere i år bare i Sør-Afrika, ifølge uoffisielle tall.

Ber om hjelp - Det vi trenger nå er støtte. Det at vi begynner å ta folk viser at vi begynner å få orden på anti-poachingarbeidet vårt, at arbeidet støttes også lokalt, sier Øyvind Christensen til Dagbladet.

- Vi ønsker massive, positive tiltak i lokalmiljøene som kan skape arbeidsplasser. Vi må skape sympati for det arbeidet vi gjør, vi kan ikke bare arrestere folk. Når neshorn er verdt med enn gull og kokain er det klart at jakta kommer til å fortsette, om vi ikke klarer å vinne opinionen over på vår side.

Sabie-parken grenser til Sør-Afrikas kanskje fremste turistattraksjon Kruger National Park. Utfordringene i kampen mot krypskytterne vises tydelig i at flere ansatte i Kruger-parken ble arrestert seinest for ei uke siden, siktet for krypskyting.

- Det viser at Sør-Afrika også har masse de skal få orden på. De kan ikke bare skylde på Mosambik, sier Christensen.

Trenger tiltak Straffenivået i Sør-Afrika er også svært høyt - en rekke krypskytingssaker har endt med godt over ti år i fengsel. I Mosambik har straffenivået vært langt lavere. Christensen mener Mosambik ikke må få hele skylda for situasjonen.

«MUTHI»: Lykkeamuletter og andre effekter som skulle beskytte krypskytterne mot ville dyr. Foto: Privat
«MUTHI»: Lykkeamuletter og andre effekter som skulle beskytte krypskytterne mot ville dyr. Foto: Privat Vis mer

- Det bør settes inn tiltak nå for å unngå at hele Peace Park-prosessen ødelegges av sørafrikanske populistiske krumspring. Neshornproblematikken er blitt ei boble som kan ødelegge svært mye for Mosambik, og destabilisere forholdet mellom landene, sier Øyvind Christensen.

Nylig ble det kjent at Sør-Afrika vurderer å evakuere opptil 500 neshorn til hemmelig sted. Det har i lengre tid blitt diskutert om man bør tillate en begrenset lovlig jakt på neshorn, og ditto lovlig eksport av neshorn-horn.

MIKROFLY: Viltvokterne patruljerer Sabie-parken fra lufta. Foto: Privat
MIKROFLY: Viltvokterne patruljerer Sabie-parken fra lufta. Foto: Privat Vis mer