Politisjefer tatt for grov korrupsjon

To politiførstebetjenter i Oslo er siktet for grov korrupsjon. Politisjefene skal ha fått 50 000 kroner for å hente ut en dømt næringslivsleder fra Trøgstad fengsel, mens han sonet en dom for konemishandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan bekrefte at Spesialenheten for politisaker har siktet to tjenestemenn fra Oslo politidistrikt for grov korrupsjon. Ut over det har jeg ingen kommentarer til denne saken, var det eneste Åse Berit Høistad Berger, leder for Etterforskningsavdelingen Øst-Norge, ville si til Dagbladet i går kveld.

De to politisjefene risikerer nå inntil ti års fengsel.

50 000 kroner

Åse Berit Høistad Berger og Spesialenheten for politisaker mener de to høyt betrodde politiførstebetjentene har misbrukt stillingene sine. Ifølge den alvorlige siktelsen skal de to politisjefene angivelig ha mottatt 50 000 for å hente ut en næringslivsleder fra fengselet. Næringslivslederen skal ha dratt på jobben.

Dagbladet får bekreftet at Spesialenheten mener å kunne bevise at de to politisjefene - 51 og 56 år gamle - hele åtte ganger skal ha forledet ledelsen ved Trøgstad fengsel til å slippe næringslivslederen ut.

Etter det Dagbladet erfarer, har Spesialenheten for politisaker etterforsket de to politisjefene i flere måneder. Allerede 3. april i år ble de to mennene formelt siktet for grov korrupsjon.

To uker seinere ble politiførstebetjentene arrestert mens de var på jobb.

Mennene ble umiddelbart transport til Hamar, hvor de satt i lange avhør med etterforskere fra Spesialenheten.

HENTET I FENGSELET: Næringslivslederen som sonet en dom på 60 dager, ble ifølge siktelsen åtte ganger hentet ut av fengselet i Trøgstad og kjørt til jobben i Oslo. Foto: Arnljot Bringedal
HENTET I FENGSELET: Næringslivslederen som sonet en dom på 60 dager, ble ifølge siktelsen åtte ganger hentet ut av fengselet i Trøgstad og kjørt til jobben i Oslo. Foto: Arnljot Bringedal Vis mer

Etter to døgn på glattcelle, besluttet Spesialenheten å ikke framstille politisjefene for varetektsfengsling.

Ifølge siktelsen skal næringslivslederen åtte ganger ha blitt hentet ut fra fengselet, hvor han sonet en dom på 60 dagers fengsel for konemishandling.

Næringslivslederen som er i ledelsen av et selskap med ved 160 ansatte, skal ha blitt kjørt til sitt kontor i Oslo, hvor han skal ha jobbet med blant et tilbud på et større prosjekt knyttet til byggingen av den nylig åpnede Operaen i Bjørvika.

Dette skal ha skjedd uten at ledelsen i Trøgstad fengsel visste hva som foregikk.

Spesialenheten mener å kunne bevise at politisjefene hadde forledet fengselsledelsen til å tro at næringslivslederen skulle i politiavhør.

Ble suspendert

Politimester Anstein Gjengedal suspenderte de to høyt betrodde medarbeiderne 18. april i år.

Ifølge politimesterens suspensjonsbeslutning skal de to politisjefene i perioden 5. mars til 23. april 2005, i kraft av sine stillinger som polititjenestemenn, hentet næringslivslederen ut av Trøgstad fengsel uten at det var tjenestelig grunn til dette,

Politisjefer tatt for grov korrupsjon

Ifølge politimester Gjengedals suspensjonsbeslutning skal politisjefene mottatt en utilbørlig fordel på kroner 50 000.

Politimester Gjengedal fastslår:

«… har vist grov uforstand i tjenesten eller grovt krenket sine tjenesteplikter, og/eller ved utilbørlig atferd i eller utenfor tjenesten vist seg uverdig til sin stilling eller brutt ned den aktelse eller tillit som er nødvendig for stillingen som politiførstebetjent ved Oslo politidistrikt. »

Razziaer

Etterforskere fra Spesialenheten for politisaker har også ransaket arbeidsplassene til de to politiførstebetjentene, og beslaglagt flere dokumenter. Dagbladet får også bekreftet at spesialetterforskerne har foretatt husransakelse hjemme hos de to politisjefene.

51-åringen er gift med en polititjenestekvinne som er i en høyt betrodd stilling. Hjemme hos ekteparet ransaket politiet boligen.

Spesialenheten fikk av Hedmarken tingrett lov til å ransake arbeidsplass, bopel, hytte og bil, for å sikre bevis og beslaglegge gjenstander. Sentralt plasserte kilder i Oslo-politiet - med førstehåndskunnskap om suspensjonen av de to førstebetjentene - bekrefter også at det er flere skytevåpen og ammunisjon i beslagene.

Ekskone anmeldte

Kilder i Oslo-politiet bekrefter overfor Dagbladet at det var ekskona til næringslivslederen som tok kontakt med politiet, og fortalte om de to angivelig korrupte politisjefene.

Overfor Dagbladet blir det påstått at dette skjedde etter en økonomisk tvist mellom næringslivslederen og hans tidligere kone.

Ifølge ekskona skal en av de to siktede politisjefene hatt kontakt med næringslivslederen i en periode over flere år. Den 51 år gamle politiførstebetjenten skal gjennom en fritidsaktivitet hatt en del med næringslivslederen å gjøre. Forholdet skal angivelig også ha vært av økonomisk karakter.

- Fullstendig meningsløst

Den siktede politisjefen bekrefter at han hentet næringslivslederen ut fra fengselet, men sier at det var klarert med fengselets ledelse og sjefene i politiet.

Etter 35 plettfrie år i politiet, kunne 56-åringen egentlig gå av med full pensjon fra politiet til høsten. Nå er har siktet for grov korrupsjon, og risikerer å miste pensjonen og få ti års fengsel.

- Dette er fullstendig meningsløst. Totalt uforståelig, sier den 56 år gamle politiførstebetjenten.

Oppgitt

56-åringen som er godt kjent og vel respektert av sine kolleger, er oppgitt over siktelsen og behandlingen han har vært utsatt for av både Spesialenheten for politisaker og politimester Anstein Gjengedal, som har suspendert ham.

- Virkeligheten er at jeg ble kontaktet av min kollega. Spørsmålet var om jeg kunne kjøre en innsatt fra Trøgstad fengsel til Oslo. Jeg tok for sikkerhets skyld kontakt med fengselets ledelse og informerte samtidig min daværende sjef i politiet om oppdraget og fikk godkjennelse. Jeg har aldri mottatt en eneste krone av denne næringslivslederen eller andre for den saks skyld. Verken i denne saken eller i andre saker, sier politiførstebetjenten.

- Uvirkelig

Han slår fast overfor Dagbladet at ikke har noe å skamme seg for.

- Denne siktelsen om grov korrupsjon er for meg nesten uvirkelig.

- En misforståelse

51-åringen forstår ikke hvorfor han er siktet, og mener det må bero på en misforståelse.

Politiførstebetjenten (51) blir av sine kolleger i Oslo-politiet utpekt til å være hovedmannen i korrupsjonssaken. Mannen har et godt rykte blant sine kolleger. 51-åringen ønsket i går ikke å snakke med Dagbladet. Også hans forsvarer, advokat John Christian Elden, var lite lysten til å kommentere den alvorlige siktelsen.

- Min klient benekter skyld etter siktelsen og mener den må bero på en misforståelse fra Spesialenheten for politisakers side, sier Elden.

- Siktede mener Spesialenheten må ha lyttet til én side i denne saken. Han stiller spørsmål ved om dette er et forsøk på å ramme ham som polititjenestemann fra anmelders side, sier advokat Elden.