Politisk adel

Sverige har en politisk adel. Har vi tendenser til det samme i Norge?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN SVENSKE journalisten Anders Isaksson har skrevet bok om det svenske sosialdemokratiske maktapparatet. Socialdemokraterna har vært statsbærende parti og styrt Sverige så å si sammenhengende i over sytti år. Derfor har regjeringen kunnet opptre nærmest eneveldig i utnevningspolitikken. Isaksson beskriver et partipolitisk nettverk av vennskap og ekteskap, tjenester og gjenytelser. Politikken og politikerrollen har endret seg fra tillitsverv og oppdrag til yrke og karriere, skriver Isaksson som kaller boka «Den politiske adeln». Ifølge Isaksson personifiserer statsminister Göran Persson selv den politiske adelen gjennom sitt og hustruen Anitra Steens kjøp av jordbrukseiendommen Torp i Sörmland som foreløpig har kostet dem 20 millioner, hvorav 13 millioner er gjeld. Men Anitra Steen har godt betalt og en gullkantet pensjonsavtale som toppsjef i Systembolaget. Der er Perssons kompis og politisk samarbeidspartner fra 1995 til 1998, den tidligere Centerparti-lederen Olof Johansson, regjeringsoppnevnt styreleder.

DET NÆRMESTE vi kommer en politisk adel i Norge er venne- og familienettverket som Oslo Ap og LO i Oslo kaller «venna til Jens». De er barn av gårsdagens Ap-ledere, med utspring i fem-seks sentrale Ap-familier med røtter tilbake til Gerhardsen-epoken. De har studert og vært politisk aktive sammen, vennskap ble ekteskap og politisk partnerskap. De har inntatt topp-posisjoner i samfunnet og har makt. Men statsministerens eget fylkesparti og LO i Oslo, anført av Jan Bøhler og Kleiv Fiskvik, har sett det som en hovedoppgave å være deres motmakt og holde dem lengst mulig unna politiske toppverv. Det ble plass til betydelig færre av «direktørvenna til Jens» i den andre Stoltenberg-regjeringen enn i den første.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer