Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politisk ansvar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Politimester Ingelin Killengreen får nå kritikk for hvorfor hun avslo søknaden om å holde en nynazistisk demonstrasjon til minne om krigsforbryteren Rudolf Hess. Kritikerne er for så vidt fornøyde med at Oslos politimester avslo søknaden, men sier samtidig at avgjørelsen er lite prinsipiell og at den mangler moralsk begrunnelse. Killengreen viser til at det ikke er politiets oppgave å foreta politiske vurderinger, men å beskytte all lovlig virksomhet og forsvare ytringsfriheten. Demonstrasjonen er avslått fordi den kolliderer med andre arrangementer.
  • Det er ingen grunn til å kritisere Oslos politimester for dette. Tvert imot skal Killengreen ha ros for at hun tviholder på at politiet ikke skal foreta politiske vurderinger og beslutninger. Ansvaret for politiske vedtak og handlinger skal plasseres der det hører hjemme, dvs. hos politikerne og i politiske organer. Derfor er det meningsløst når Aftenposten på lederplass i går sa at politiet burde gitt avslaget en mer prinsipiell begrunnelse. I virkeligheten er Ingelin Killengreens begrunnelse ytterst prinsipiell fordi den understreker at politietaten skal være sivil og politisk nøytral.
  • Det er politikerne som svikter når de vil legge ansvaret for oppgjøret med nynazistene på politiets skuldrer. Ekstremistenes ytringsfrihet tilhører demokratiets vanskeligste dilemmaer, men det løses ikke ved forbud eller kreativ bruk av juridiske paragrafer. Nynazismen må bekjempes med de beste våpen folkestyret og ytringsfriheten har: Argumentasjon, åpenhet og samhold. Alt annet er et nederlag som bare nazistene vil tjene på.
  • Den politiske oppgaven nå er ikke å konstruere et juridisk grunnlag for å stanse Hess-marsjen, men kraftfullt og på bred front å hindre at nynazister og andre rasister får fotfeste i det norske samfunnet. Det er ingen uoverkommelig oppgave. Tvert imot er det nynazistiske miljøet i Norge svakt og uten folkelig forankring. Det vi trenger er et tverrpolitisk initiativ som viser hvor nazismen hører hjemme: På historiens skraphaug.