Politisk apati gir velgertørke i Texas

Det tar tid å finne en våken velger i en småby i Texas. Mange er ikke en gang klar over at de kan gå til urnene tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er lenge siden jeg stemte, sier børsemaker John Wilson. NTB forstyrrer ham i det lille verkstedet i San Marcos' gamleby, der Wilson strever med å få butikken til å lønne seg.

- Jeg stemmer aldri på nasjonale kandidater, forteller han uten blygsel. Wilson vet likevel hvem som representerer det enorme 14. distrikt i Representantenes hus i Washington, konservative Ron Paul. Meningsmålingene viser at Paul ligger praktisk talt likt med demokraten Loy Sneary. Valgdistriktet har landbruk som viktigste næring, og risbonden Sneary har hjelp til bønder som er rammet av sommerens fryktelige tørke og flommene i høst, øverst på programmet.

Konservativt

Paul har fordelene av å stille til gjenvalg og en valgkampkasse på tre millioner kroner, dobbelt så mye som utfordreren. Pengene kommer i all hovedsak fra hans nettverk i liberalist-partiet. Paul er ortodoks i sin kamp mot myndigheter og stemmer konsekvent mot alle statlige tiltak som ikke står eksplisitt nevnt i USAs grunnlov. Men han stiller til valg for republikanerne og får aktiv støtte fra partiledelsen.

Et flertall på 17 av Texas' 30 representanter i hovedstaden er demokrater, men mange av dem står langt til høyre for republikanere i nord. Det gjelder ikke minst Charles Stenholm, som har holdt sin plass i Representantenes hus gjennom ti valg og 20 år. Stenholm stemte for å vurdere riksrettssak mot president Clinton og er så konservativ at republikanske Rudy Izzard fra Abilene har problemer med å få plass til høyre for ham.

Rotløse

Ulike politiske distinksjoner spiller tilsynelatende liten rolle for Robert Powell, som blir forundret når vi påstår at det er valgdag til uka. Han nyter en fredelig kaffekopp med vennene Kenneth Cates og Matthew Senn. De tre kameratene i slutten av 20-årene tilstår alle at de ikke skal stemme.

Robert sier at han har flyttet mye rundt og aldri fått vanen med å stemme. Millioner amerikanere mangler som ham lokalt ankerfeste og kjennskap til kandidatene. Ken kunne tenkt seg å stemme på guvernør George Bush, som han mener må gjøre noe riktig, siden ingen klager på guvernøren mange tror blir republikansk presidentkandidat i 2000. Tredjemann i gjengen har stemmerett langt fra San Marcos og ingen planer om å dra dit for borgerpliktens skyld.

Partilojal

- Halvparten stemmer aldri, fnyser Freddie Garza. Han har prydet parkeringsplassen ved bilverkstedet sitt med et stort skilt for demokraten Sneary og slik gjort det lettere for NTB å finne en velger. Garza forteller at han og kona alltid stemmer på alle partiets kandidater. Så blir det ikke noen krangel, dessuten gjør republikanerne det samme.

Garzas velgervaner demonstrerer svakheter ved topartisystemet og gjør det lett for udugelige politikere å kapre feite verv. Samtidig stimulerer systemet apati og hjemmesitting blant de mindre trofaste og i distrikter der den sittende representanten mangler solid utfordring.

Tirsdag stiller 11 kandidater til valg i Texas uten annen motstand enn den nokså symbolske liberalistene kan representere. De er så sikre på gjenvalg at det andre av de to store partiene ikke vil satse penger på å utfordre dem. På landsbasis gjelder det samme 94 av de 435 kandidatene til Representantenes hus, og bare 50 av oppgjørene regnes som spennende. Slikt blir det ikke færre hjemmesittere av.

(NTB)