Lysbakken ut mot klimaavtalen med EU:

- Politisk avlatshandel

SV-leder Audun Lysbakken hamrer løs mot klimaavtalen som Norge har forhandlet fram med EU. - Vi kan kjøpe oss fri fra alle kutt, mener han.

SV-leder Audun Lysbakken lot seg imponere over klimastreikende skoleungdom utenfor Stortinget. Regjeringens klimakuttavtale med EU er han ikke like imponert over.
SV-leder Audun Lysbakken lot seg imponere over klimastreikende skoleungdom utenfor Stortinget. Regjeringens klimakuttavtale med EU er han ikke like imponert over. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Målet med klimaavtalen som Norge inngår med EU er å kutte minst 40 prosent av utslippene innen 2030, målt fra 1999-nivå. Norge vil ta del i EUs klimaregelverk fra 2021 til 2030, men står fortsatt fritt til selv å bestemme hvordan utslippene skal kuttes.

- Vi ber Stortinget slutte seg til den mest forpliktende klimaavtalen Norge kan inngå, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

- Avtalen sikrer at vi når våre klimamål. Den vil gi gode og forpliktende rammer for norsk klimapolitikk fram mot 2030, mens innholdet i klimapolitikken er fortsatt opp til Norge, fortsetter Elvestuen.

- Kostbart frikjøp

Men Lysbakken er ikke imponert:

- Vi frykter at dette er en plan for politisk avlatshandel, sier en påskeinspirert Lysbakken til Dagbladet.

Ifølge SV-lederen gir klimaavtalen med EU ingen oppskrift på hvordan Norge skal kutte, og langt mindre hvordan Norge skal omstille seg til det langsiktige målet om å bli et nullutslippssamfunn.

- Jeg ser to problemer med avtalen. For det første åpner den for at vi kan kjøpe oss fri fra egne utslipp. Det legges med andre ord opp til en klimapolitisk avlatshandel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer