Politisk barneselskap

Sentrumsregjeringen lever farlig i knallharde budsjettforhandlinger, har vært presset fra alle kanter i sitt første leveår, og på ettårsdagen i går fikk statsminister Kjell Magne Bondevik til og med en pistol rettet mot tinningen. Men det var bare Synnøve Svabøs lekepistol, og Bondevik tålte presset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At statsminister Kjell Magne Bondevik vet hva sigarer skal brukes til, at kulturminister Anne Enger Lahnstein er på sjekker'n, og at finansminister Gudmund Restad anser at han er god form hvis det ikke er spytt i blodet, ble også avslørt i løpet av det to timer lange showet.

Med NRK-klovn Synnøve Svabø i spissen ble det fleipet med det meste, også Bondeviks sykefravær og yatzyspill tidligere i høst.

- Jeg synes dette var et supert program. Her fikk vi mye av det beste i norsk kultur, og fleip må vi tåle, sa en godt fornøyd statsminister etterpå.

Selv en mannlig stripper for damene var ikke i overkant for kristenfolket i regjeringen.

Restad smukkas

- Nei, vi er vant til mer vågale ting enn det, sier Bondevik, som likevel var glad han slapp å ta Jagland-grepet på Svabø.

Bondevik bedyret at han under det om lag to timer lange showet i Gamle Logen verken tenkte på budsjettflokene som ligger i Stortinget, eller tolkninger av Thorbjørn Jaglands samarbeidsinvitter.

- I kveld feirer vi. Mandag er det hverdag igjen, sier Bondevik.

Verken han eller utenriksminister Knut Vollebæk nådde opp som regjeringens smukkas. Den prisen tar ifølge Synnøve Svabø finansminister Gudmund Restad.

- Du er et multimediashow. Når du er på skjermen, blir Dagsrevyen til en risikosport, mente Svabø.

Bondevik visste fra før at menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnsen er på sjekker'n.

- Det var nytt for meg at Anne også er det, sier Bondevik til Dagbladet.

For spurt av konferansier Jon Eikemo om hvem i regjeringen som i et radioprogram hadde uttrykt slike ønsker, svarte Anne Enger Lahnstein:

- Jeg vet ikke hvem det er. Men jeg kunne tenke meg å bli sjekket opp sjøl, jeg.

Tenker på Jagland

Tidligere på kvelden sa hun til journalister at ingen budsjettdører er stengte, og at hun tror Thorbjørn Jagland vil samarbeide.

- Jeg tenker mye på Jagland, jeg, avslørte hun.

Venstre-leder Lars Sponheim, som mener han har fått gjennom mye i løpet av ett års regjeringstid, sier: - Jeg hører hver dag på hva Jagland sier og prøver å finne en linje i det. Det er hyggelig at han vil samarbeide, men da må han godta at det er flertall i Stortinget for kontantstøtten.

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland sier:

- Om det blir samarbeid med Jagland, er opp til ham. Jeg er ikke trygg på Jagland, men det finnes jo andre hyggelige folk i Ap, som imponerte med sin tolkning av «Bæ, bæ lille lam».

Etterpå feiret de tre partiene - som jo har ulik alkoholpolitikk og -praksis - dagen hver for seg.

PENGEGALOPPEN: Sentrumsregjeringens sjarmør, Gudmund Restad, ble med på dansen sammen med Synnøve Svabøe og medbrakte groupies.