Politisk død, men Slobo lever

I morgen blir antakelig Slobodan Milosevic valgt inn i parlamentet i Serbia. Dermed blir han immun, og unngår i første omgang å bli stilt for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julaften kan vi etter alle solemerker slå fast at Milosevic er politisk død, men at han overlever på sparebluss med midlertidig parlamentarisk immunitet.

Den store koalisjonen bak Jugoslavias president Vojislav Kostunica ligger an til å få mellom 70 og 80 prosent av stemmene, og blir valgets suverene vinner. Milosevic og hans sosialister ligger an til å få mellom sju og 13 prosent. Det kan være forskjellen på frihet og rettergang for Slobodan Milosevic.

Gjenvalgt som leder

Overraskende for de fleste ble Milosevic gjenvalgt som sosialistpartiets formann og førstekandidat til parlamentet i høst.

Gjenvalget var et desperat forsøk på å redde skinnet. Gjør Milosevic et godt valg, blir det vanskeligere å oppheve den parlamentariske immuniteten.

Observatører i Beograd mener det vil bli vanskelig å dra Milosevic for retten hvis han får mer enn 15 prosent av stemmene.

Valget lørdag er det egentlige startskuddet for et nytt Jugoslavia etter Milosevics mange kriger. Den fredelige revolusjonen 5. oktober gjorde at Milosevic ble tvunget til å vike plassen for Vojislav Kostunica som Jugoslavias president. Men fortsatt var det Milosevics folk som bestemte det meste, fordi de satt med makta i parlamentet og regjeringen i Serbia, den suverent største av republikkene i Jugoslavia. Valget lørdag vil forandre dette.

Denazifisering

- Folkets forventninger er store. Det er viktig at en serbisk regjering blir valgt, og en ny regjering kommer på plass, slik at de grunnleggende problemer kan løses, sier Kostunica. Og tar ikke munnen for full.

For problemene er enorme. Serbia er i ruiner etter ti år med krigs- og bandittøkonomi, og NATOs bombing for halvannet år siden.

Landet må bygges fra grunnen av både materielt og politisk. Politisk er behovet for «denazifisering» påtrengende etter Milosevics fire nasjonalistiske kriger.

Slobodan Milosevics skjebne vil vise viljen til et oppgjør med den nære fortid. Helt til nå har Milosevic fått lov til å fortsette å bo i salig Titos presidentpalass, Beograds hvite hus. Og han har fått beholde sin mange tusen mann sterke sikkerhetsstyrke. Uten støttespillere i maktposisjon vil han være menig parlamentsmedlem med alvorlige rettssaker som truer i horisonten.

Det er lite trolig at de nye makthaverne i Jugoslavia og Serbia vil utlevere Milosevic til krigsforbrytertribunaler i den Haag.

Men både Kostunica og den påtroppende serbiske statsministeren Zoran Djindjic har lovet et oppgjør for serbiske domstoler. Valget lørdag kan fortelle oss om det kommer raskt eller seint.