Politisk dragkamp om kontantstøtten

- Samtalene mellom regjeringspartiene, Frp og Høyre om kontantstøtten starter neste uke. Jeg forutsetter at Frp står ved sine tidligere løfter om støtte til regjeringens modell, sier KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs til NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF har invitert Frp og Høyre til samtaler med regjeringspartiene om kontantstøtten. Målet er å få halt i land sentrumsregjeringens fanesak.

- Vi stiller gjerne, men forhandlingene blir tøffe, sa Frp-leder Carl I. Hagen på Frps landsstyremøte i Oslo lørdag.

Avhengig

Bondeviks mindretallsregjering er avhengig av støtte fra både Høyre og Fremskrittspartiet for å sikre flertall for støtteordningen i Stortinget. Hagen er bevisst sin nøkkelrolle - og varsler en hard kamp for å få ordningen slik han og partiet vil.

- Vi vil ha vår modell, ellers blir det ikke noe av kontantstøtten, slo Hagen fast i dag.

Steensnæs regner likevel med støtte fra Frp.

- Regjeringen gikk i fjor høst med på Frp og Høyres krav om betydelige skatte- og avgiftslettelser i statsbudsjettet for 1998. Som en motytelse lovte partiene å støtte vårt opplegg for kontantstøtten. Vi forventer selvfølgelig at de signaler og de forutsetningene som ble lagt inn i forhandlingene fremdeles gjelder. Noe annet ville være uhørt, sier Steensnæs til NTB.

Han har sondert det politiske terrenget, og mener at sentrumspartiene fortsatt deler en fellesplattform for kontantstøtteordningen.

Uformelle samtaler

Ifølge Hagen kom invitasjonen til samtaler per brev. Til NTB sier Steensnæs at han tok muntlig kontakt med både Høyres leder Jan Petersen og med Carl I. Hagen. Begge har sagt ja til å møte regjeringspartiene i neste uke.

- Men jeg understreker at dette dreier seg om uformelle samtaler. Målet med drøftingene er å få avklart forutsetningene for partienes støtte før regjeringen legger fram sitt forslag i Stortinget, sier Steensnæs.

Etter planen skal regjeringen legge fram stortingsproposisjonen i god tid før vårsesjonen er ferdig.

Disponere fritt

Frp går inn for at foreldrene skal kunne få disponere kontantstøtten fritt, uavhengig av hva slags tilsynsordning de velger for barnet sitt.

- Tanken er at barnehagetilskuddet skal kunne gis til foreldrene. De som velger å ha barnet sitt i barnehagen, vil ikke merke noen endringer, sa Frp-lederen.

Hagen krever en protokoll som slår fast at kontantstøtteordninge n ikke kan endres i løpet av inneværende stortingsperiode uten de politiske arkitektenes velsignelse.

- Vi vil ikke oppleve noen framtidig allianse mellom KrF og Ap slik at kriteriene for støtten blir endret, sa Hagen.