UNDER BRYGGEN: Den nye bybanetraseen skal ifølge Bergen bystyre gå under Bryggen. Det fikk Krf til å trekke seg fra byrådet. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
UNDER BRYGGEN: Den nye bybanetraseen skal ifølge Bergen bystyre gå under Bryggen. Det fikk Krf til å trekke seg fra byrådet. Foto: Marit Hommedal / SCANPIXVis mer

Politisk drama i Bergen: KrF går ut av byrådet

I protest mot den nye bybanetraseen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bybanen har vært en av KrFs aller viktigste saker, og dagens bystyremøte tvinger således fram denne konklusjonen, sier gruppeleder Marita Moltu i en pressemelding.

Bystyret i Bergen vedtok tirsdag med knappest mulig flertall at Bybanen skal legges i tunnel under Bryggen når det skal bygges ny trasé nordover mot Åsane.

Saken har vakt voldsomt engasjement i Bergen. Flere alternative forslag, blant annet om å utsette behandlingen, ble nedstemt.

KrF meldte etter avgjørelsen at de ikke lenger kan være en del av dagens byråd i Bergen.

Ikke flertallsbyråd «KrFs representanter ser sjokkskadde og betenkte ut. De truet med at dette ville få konsekvenser før møtet», skrev BT i sin direkterapportering da bystyret behandlet saken tirsdag.

Senere samme kveld ble det kjent at konsekvensen blir at partiet går ut av byrådet, noe som betyr at Bergen ikke lenger har et flertallsbyråd, skriver Bergensavisen.

Partiet viser til at byrådspartiene gjennom flere runder med forhandlinger hadde kommet fram til en avtale om Bybanen.

- Likevel valgte halvparten av representantene til Høyre og Frp å bryte avtalen når bystyret i Bergen i dag behandlet trasévalget for bybanen mellom sentrum og Åsane, skriver KrF i pressemeldingen.

Høyre overrasket Sosialbyråd Dag Inge Ulstein påpeker at KrF har vært med og regulert, finansiert og bygd alle deler av dagens bybane.

- For KrF var det en avgjørende seier at vi i byrådsforhandlingene i 2011 fikk gjennomslag for sammenhengende regulering og bygging av Bybanen også fremover. Nå er saken satt i spill, og KrF tvinges således ut av byrådet, sier sosialbyråd Dag Inge Ulstein.

Gruppeleder for Høyre, Dag Skansen, sier til Bergens Tidende at han er overrasket over at KrF trekker seg.

- KrF skisserte at det kunne bli utfallet, så det var vi klar over. Men det er rart at dette står om et lite punkt, sier han til avisen.

(NTB)