Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Olof Palme

Politisk drapsmann eller uskyldig vitne - dette taler for og imot at Skandia­mannen drepte Olof Palme

Er utpekt som drapsmann av svensk magasin.

TIDLIG PÅ PLASS: Stig Engström, den såkalte Skandiamannen, sto fram i svensk presse som et av de første vitnene på åstedet etter de dødelige skuddene mot Palme på Sveavägen. Han lot seg avbilde i de samme klærne som han hadde på seg drapskvelden. Foto: Weine Lexius / Expressen
TIDLIG PÅ PLASS: Stig Engström, den såkalte Skandiamannen, sto fram i svensk presse som et av de første vitnene på åstedet etter de dødelige skuddene mot Palme på Sveavägen. Han lot seg avbilde i de samme klærne som han hadde på seg drapskvelden. Foto: Weine Lexius / Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spekulasjonene rundt hvem som drepte Sveriges statsminister Olof Palme i 1986 har fått fart på seg den siste uka, etter at magasinet Filter navnga den såkalte Skandiamannen - Stig Engström - som drapsmannen.

DREPT: Statsminister Olof Palme ble drept på åpen gate i Stockholm om kvelden 28. februar 1986. Foto: John Wahlbarj / AFP / NTB Scanpix
DREPT: Statsminister Olof Palme ble drept på åpen gate i Stockholm om kvelden 28. februar 1986. Foto: John Wahlbarj / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Palme ble, med sin kone Lisbet som vitne, skutt og drept på åpen gate i Stockholm sentrum om kvelden 28. februar 1986. På tross av en enormt omfattende etterforskning har politiet ikke klart å avdekke hvem som sto bak, og saken er et stort nasjonalt traume for svenskene.

Tvert imot huskes politiet for de mange villsporene, særlig i etterforskningens tidlige fase. Blant annet ble over 20 kurdere brakt inn til avhør, den sørafrikanske etterretningen var på et tidspunkt mistenkt, og en navngitt mann med bånd til både narkokriminalitet og Sovjetunionen har de seinere åra vært et tilbakevendende tema.

BLODPØL: Bare blodet ligger igjen på åstedet dagen etter drapet på Palme. Foto: Börje Thuresson / AP / NTB Scanpix
BLODPØL: Bare blodet ligger igjen på åstedet dagen etter drapet på Palme. Foto: Börje Thuresson / AP / NTB Scanpix Vis mer

Rusmisbrukeren Christer Pettersson ble i 1989 dømt i tingsrätten, men frikjent av ankedomstolen hovrätten seinere samme år. Han nektet skyld, men på den annen side har rundt 130 personer tilstått å ha drept den sosialdemokratiske og tidvis kontroversielle statsministeren.

Tidlig vitne

Stig Engström (d. 2000) var et av de første vitnene som meldte seg for politiet etter drapet, og sto fram i media. Han ble kalt Skandiamannen fordi han jobbet i forsikringsselskapet Skandias hovedkontor i nærheten av åstedet og stemplet ut fra jobb bare minutter før drapet.

DØMT OG FRIKJENT: Rusmisbrukeren Christer Pettersson (1947-2004) ble først dømt i tingsrätten i 1989, for så å bli frikjent av hovråtten samme år. Foto: Ari Luostarinen / Pressens Bild / NTB Scanpix
DØMT OG FRIKJENT: Rusmisbrukeren Christer Pettersson (1947-2004) ble først dømt i tingsrätten i 1989, for så å bli frikjent av hovråtten samme år. Foto: Ari Luostarinen / Pressens Bild / NTB Scanpix Vis mer

Filters journalist Thomas Pettersson er blant annet opptatt av at Engström drapskvelden hadde på seg klær som stemte overens med vitneobservasjoner av den antatte drapsmannen.

På et tidspunkt var Engström i politiets søkelys, etter tips fra Skandia-byggets sikkerhetssjef, som mente han oppførte seg mistenkelig i tida rundt drapet. Han ble imidlertid sjekket ut av saken, blant annet på grunn av en fotokonfrontasjon som ikke ga treff på ham.

32 år etter Palme-drapet jobber fremdeles et stort antall politifolk utelukkende med saken. De har fattet interesse for Filters nye opplysninger, og nye avhør er gjennomført, blant andre av Engströms tidligere kone.

Storavisa Expressen lister opp følgende for- og imot-grunner til at Engström skulle være Olof Palmes drapsmann:

For

Politisk motiv

Både Filter og boka «Nationens fiende» (2016) finner det bevist at Engström var sterk politisk motstander av sosialdemokraten Palme. Han var aktiv i Høyres søsterparti Moderaterna og vanket i et miljø med høyreorienterte offiserer og diplomater.

- Det kunne være en politisk debatt på TV, og da klaget han seg: «Åh, nå er Palme på TV igjen», sier ekskona til Expressen.

SKANDALISERT: Stockholms politisjef Hans Holmér ledet etterforskningen i den tidlige, kritiske fasen, men måtte gå av etter en serie fiaskoer. Her fra en pressekonferanse 4. mars 1986, der han utlovet 500 000 svenske kroner for opplysninger som kunne bidra til oppklaring av saken. Foto: Börje Elgstrand / AP / NTB Scanpix
SKANDALISERT: Stockholms politisjef Hans Holmér ledet etterforskningen i den tidlige, kritiske fasen, men måtte gå av etter en serie fiaskoer. Her fra en pressekonferanse 4. mars 1986, der han utlovet 500 000 svenske kroner for opplysninger som kunne bidra til oppklaring av saken. Foto: Börje Elgstrand / AP / NTB Scanpix Vis mer

Nære venner av ham beskriver ham som åpent Palme-fiendtlig. Han blir også beskrevet som en med dårlig selvtillit.

- Ikke at jeg tror Stig skjøt Palme. Men om han hadde gjort det, ville det vært for å få ei stjerne i boka hos personer han ville imponere, sier en av vennene til avisa.

Våpenkjennskap

Blant Filter-journalist Thomas Petterssons sentrale avsløringer er at Engström må ha hatt god kjennskap til våpen, selv om hans nærmeste, ekskona inkludert, aldri så tegn til dette.

I perioden 1957-60 jobbet Engström i det som nå er kjent som Försvarets materielverk. I en arkivert kasse fant Filter opplysninger om at han trente på og konkurrerte i pistolskyting.

- Disse opplysningene om at han konkurrerte i skyting har jeg aldri hørt om fra ham, og kan ikke si hvorvidt det stemmer, sier ekskona nå.

Fallskjermjeger-naboen

Pettersson har også funnet ut at Engströms nære venn og nabo hadde en omfattende våpensamling med blant gevær, bajonetter, ammunisjon og uniformer, samt Magnum-revolvere av samme type som ble brukt i drapet.

REVOLVER: Palme ble sannsynligvis skutt med en slik revolver - en Smith & Wesson .357 Magnum. Foto: Lasse Hedberg / Pressens Bild / NTB Scanpix
REVOLVER: Palme ble sannsynligvis skutt med en slik revolver - en Smith & Wesson .357 Magnum. Foto: Lasse Hedberg / Pressens Bild / NTB Scanpix Vis mer

Naboen var offiser i det svenske heimevernet. Datteren forteller til Filter at faren dessuten hadde bak seg en karriere som fallskjermjeger i USA.

Expressen skriver i dag om en brukt patronhylse som er funnet hjemme hos naboen og som nå skal være overlevert til politiets Palme-gruppe for undersøkelser. Hylsen kan være av samme kaliber som ble brukt under Palme-drapet - en .357 Magnum.

En person som overtok huset etter fallskjerm-jegeren, naboen til Engström, fant hylsen for flere år siden og har hatt den på skrivebordet. Nå skal han overlevere den til politiet, skriver Expressen.

- Det kjennes som det rette å gjøre, sier mannen til Expressen.

Imot

Ringte politiet selv

Engström ringte selv politiet dagen etter drapet og meldte seg som vitne. I tillegg kontaktet han aviser og TV for å stå fram, med risiko for å bli utpekt som gjerningsmann. Dette henger dårlig sammen med at drapsmenn som regel vil unngå noen som helst kobling med forbrytelsen.

Tilståelse mangler

Siden Engström tok sitt eget liv i 2000, kan han aldri tilstå drapet. Dermed må politiet lene seg på tekniske bevis - som kan være svært vanskelige å finne etter 32 år.

Kan ikke knyttes til våpen

Selv om Engströms venn og nabo hadde en stor våpensamling, kan ikke politiet uten videre verifisere at Skandiamannen hadde tilgang på et våpen som ble brukt under Palme-drapet. Naboen er også død, og samlingen solgt, ifølge datteren.

Ikke utpekt

På tross av at Engströms signalement stemmer overens med vitneobservasjoner fra drapstidspunktet, har ingen pekt ham ut som gjerningsmann. Dette til tross for at han en stund fikk bred omtale i aviser og på TV, til og med i klærne han hadde på seg drapskvelden.

- Føyer seg inn i rekka

Forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst følger Palme-saken med stor interesse. Han er imidlertid nøktern i forhåpningene til at Skandiamann-sporet skal føre til en endelig oppklaring.

- Skandiamannen føyer seg inn i rekka av spor, selv om det ser ut til at det finnes en del substans her. For at «kalde saker» uten løsning skal bli oppklart, kreves det nye ugjendrivelige bevis, som en tilståelse og/eller teknisk-biologiske funn, som DNA-treff. Ikke noe slikt fins her, sier Horst til Dagbladet.

Den erfarne etterforskeren stiller seg bak oppfatningen av at Palme-saken har vært mye preget av rot fra det svenske politiets side. Et stort antall hoder i ledelsen rullet etter fiasko på fiasko i den tidlige fasen, deriblant Stockholms politisjef Hans Holmérs.

TROR IKKE PÅ OPPKLARING: Forfatter og ekspolitimann Jørn Lier Horst synes de nye opplysningene er interessante, men tviler på at etterforskerne har tilstrekkelige bevis for å erklære saken som oppklart. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
TROR IKKE PÅ OPPKLARING: Forfatter og ekspolitimann Jørn Lier Horst synes de nye opplysningene er interessante, men tviler på at etterforskerne har tilstrekkelige bevis for å erklære saken som oppklart. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Fortsatt nasjonalt traume

- Den innledende fasen er viktig i enhver etterforskning. Samtidig, i en så profilert sak vil profilerte personer i politi og påtalemakt ha et sterkt ønske om å ta gjerningsmannen. Men dette er ikke alltid de mest kompetente personene, bemerker Horst.

Forfatteren tror Sverige må belage seg på at Palme-saken forblir et nasjonalt traume uten forløsning.

- Dette vil nok i ettertid huskes som et nytt kapittel, men jeg vet ikke hva som skulle komme fram for at saken skulle bli ansett som løst. Slik det står nå, har de en mistenkt, men ingen fellende bevis, sier Jørn Lier Horst.

- Lykke til

Sveriges mest kjente kriminolog, Leif GW Persson, er heller ikke overbevist om at riktig person er pekt ut som gjerningsmann. Han understreker i et innlegg i svenske Expressen at siden Engström er død, vil man uansett aldri få en formell oppklaring på saken.

- Men i motsetning til de fleste andre som har blitt pekt ut tidligere, kan han i det minste knyttes til åstedet ved tidspunktet for drapet. Politiets første signalementet på gjerningsmannen, stemmer også godt overens med Skandia-mannen, selv om dette ble endret senere, skriver Persson.

Kriminologen mener at opplysningene som har kommet den siste uka, om at Engström var medlem i en skyteklubb, ikke likte Palme, og hadde tilgang til samme type revolver som statsministeren ble drept med, ikke nødvendigvis beviser at han utførte drapet.

Selv mener han at å finne drapsvåpenet nå vil være det aller viktigste, slik at kulene som drepte Palme kan undersøkes i sammenheng med dette.

- Jeg ønsker lykke til med det, skriver Persson, med henvisning til politiet og deres etterforskning.

FILM: Trailer til dokumentaren «Palme (2012), som følger statslederen fra ungdomsåra til drapet i 1986. Video: Jan Collsiöö / Scanbox / NTB ScanpixVis merVis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media