Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre-profiler ut mot Aps «sjefgransker» i Nav-saken

- Politisk drittkasting

Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen anklages for å bruke Nav-saken til å markere seg selv og score billige partipolitiske poenger.

FÅR REFS: Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen er saksordfører for Stortingets behandling av Nav-skandalen. Alle er ikke like tilfreds med jobben hun gjør. Her står hun foran dokumenthaugen med sakspapirer fra Arbeidsdepartementet. Foto: Steinar Suvatne / Dagbladet
FÅR REFS: Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen er saksordfører for Stortingets behandling av Nav-skandalen. Alle er ikke like tilfreds med jobben hun gjør. Her står hun foran dokumenthaugen med sakspapirer fra Arbeidsdepartementet. Foto: Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

- Ap og Jonas Gahr Støre har selv sagt at hver stein skal snus i denne saken. Da blir det litt spesielt at hans partifelle kaller dokumenter og korrespondanse med Nav for «svada». Det vitner om en saksordfører som er giret på å score noen billige politiske poeng, noe Hansen holde seg for god til, sier Høyres Heidi Nordby Lunde til Dagbladet.

Lunde sier SVs og Aps medlemmer av kontroll- og konstitusjonen i større grad later til å være på jakt etter statsråden enn å ville finne ut hva som egentlig har skjedd.

- Det er viktig at Stortingets behandling av denne saken ikke blir degradert til politisk drittkasting. Nav-skandalen har fått store konsekvenser for enkeltmennesker, de fortjener en grundig og mer saklig prosess, sier hun.

På tilliten løs

Også Høyre-veteran Michael Tetzschner som selv har erfaring fra kontroll- og konstitusjonskomiteen, reagerer kraftig på uttalelser som Eva Kristin Hansen har kommet med i mediene.

KNOLL OG TOTT: De to politiske veteranene Michael Tetzschner (H) og Martin Kolberg (Ap) var ofte i tottene på hverandre da de begge satt i kontrollkomiteen.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KNOLL OG TOTT: De to politiske veteranene Michael Tetzschner (H) og Martin Kolberg (Ap) var ofte i tottene på hverandre da de begge satt i kontrollkomiteen.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Tetzschner mener Hansens opptreden går på tilliten løs.

- Tilliten til en reell og fair prosess lider når saksordfører gir løpende og forhastede kommentarer til flere medier. For eksempel der man gir råd til statsråden og Nav-direktør Sigrun Vågeng om å vurdere sine stillinger, sier Høyre-profilen.

Han blant annet til at Hansen overfor Dagsavisen nylig slo fast at hun ville ha vurdert sin stilling dersom hun selv var arbeidsminister eller Nav-direktør.

- Både anklager og dommer

- Kontrollkomiteen er ikke satt til verden for å pleie partipolitiske interesser eller personlig profilering, men for å forberede Stortingets arbeid med saken. Et særlig ansvar hviler på saksordfører, sier Tetzschner og fortsetter:

- Det er uheldig om saksordfører gir uttrykk for forutinntatte meninger. Hvis man opptrer både som anklager og dommer, svekkes troverdigheten.

Tetzschner mener Nav-saken skiller seg ut fra andre kontrollsaker og mener det er påkrevd at Stortinget både utover systemkritikk og selvkritikk.

- En partipolitisk motivert kritikk mot enkeltpersoner som utvilsomt har administrert iverksettelsen av Stortingets vilje vil gi en flau smak, sier han og minner om at Stortinget selv har innført innført lovgivning som virker å være i strid med EØS-retten.

- Betydelig selvkritikk er nødvendig for å komme til bunns i saken, framholder han.

Svada og spam

Det var overfor Dagbladet lørdag at Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen gikk hardt ut mot arbeidsminister Anniken Hauglie (H) og departementet som Hauglie leder.

- De spammer oss med dokumenter, men svarer ikke på det vi spør om. Det er bare svada hele veien, sa Hansen.

Ap-representanten saksordfører for kontroll- og konstitusjonskomiteen som har Nav-skandalen til behandling. I tillegg er hun Stortingets første visepresident.

- Ap satt med ansvaret da trygdeforordningen ble tolket feil i 2012. Jeg tror det er flere som burde gå litt stillere i gangene, sier Høyres Heidi Nordby Lunde.

- Jeg er ikke klar til å frifinne noen i denne saken. Det gjelder også Hauglie. Men slik situasjonen er nå, er venstresiden mer opptatt av politisk spill enn å faktisk komme til bunns i hvordan noe som dette kunne skje. Det er trist, fortsetter hun.

Fastholder kritikken

Eva Kristin Hansen ser ingen grunn til å gå tilbake på uttalelsene som hun kom med overfor Dagbladet. Bakgrunnen for frustrasjonen hennes var den store dokumentmengden som departementet torsdag i forrige uke sendte til Stortinget.

MISTILLIT: Bjørnar Moxnes og Rødt ble stående alene om mistillitsforslaget mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Her begrunner han forslaget. Reporter/video: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Jeg registrerer at Høyre henger seg opp i at jeg mener komiteen får tilsendt mange dokumenter som ikke nødvendigvis er det vi har etterspurt, sier hun.

Ap-representanten bedyrer at hun tar jobben i kontrollkomiteen på største alvor og at hun er opptatt av å få alle svar på bordet.

- Det er uheldig at det er ført lite referater fra møter som er svært relevante for saken. Jeg er ikke opptatt av partipolitisk drittkasting. De som er rammet av denne skandalen fortjener at vi gjør jobben skikkelig, sier hun.

Kontrollsjef i «dobbeltrolle»

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil møtes på nytt tirsdag, blant annet for å diskutere hva slags spørsmål statsminister Erna Solberg kan bli møtt med.

Komiteens leder Dag Terje Andersen, også han fra Arbeiderpartiet, medga overfor Dagbladet i forrige uke at han selv valgte å ta opp spørsmålet om sin egen rolle da Nav-saken ble diskutert første gang. Andersen var nemlig selv arbeidsminister i 2008 og 2009.

- Foreløpig har vi ikke sett på dette som noe problem. Redegjørelsen fra statsråden dreide seg i all hovedsak om tida fra 2012 og framover. I forholdet til dette er jeg ikke inhabil, sa Andersen, som likevel slo fast at han selv fant det unaturlig å være saksordfører i saken.

Michael Tetzschner som hadde mange verbale holmganger med komiteens forrige leder, Ap-veteranen Martin Kolberg, mener problemstillingen rundt Andersens mulige dobbeltrolle er interessant.

- Han er stortingsrepresentant og som sådan ikke inhabil. Ingenting hindrer ham i å være med å behandle saken eller påta seg saksordførerverv, sier han og fortsetter:

- Spørsmålet om det er klokt er et helt annet forhold. I denne saken kan det fort være relevant å vurdere regjeringens arbeid også forut for 2012, så det koker ned til å være et spørsmål om politisk skjønn og troverdighet. Dette skjønnet utøves av den enkelte representant.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media