Politisk fallitt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tiår har dette vært regelen innenfor helse-, sosial- og kriminalomsorg: Mann skrives ut fredag og overlates til seg selv. Noen få dager seinere går det fullstendig galt. Vi er ikke kommet lenger enn at regelen bekreftes om og om igjen, sist på tirsdag, da en norsk statsborger med somalisk bakgrunn knivstakk åtte personer på en trikk. En ble drept. Folk som så ham før ugjerningen, oppfattet ham som utenfor og syk. Men han var blitt utskrevet. Sannheten er at vi skal være glade for at det ikke skjer flere slike tragedier. Mot bedre vitende og mot politikernes handlingslammelse går det i de fleste tilfellene godt, om ikke for den som blir utskrevet, så for samfunnet.

I tragediens drønn reageres det med forutsigelig automatikk: Helsedepartementet ber om rapport fra Fylkeslegen, som så ber om møte med ledelsen ved psykiatrisk avdeling på Ullevål universitetssykehus, og gjett om denne ledelsen har samtaler med dem som var på vakt den fredagen.

Greit nok, men ansvaret må nå med tyngde sendes motsatt vei. Vi står overfor en systematisk neglisjering innenfor vårt helse- og sosialsystem. På vitale områder virker psykiatrien ganske enkelt ikke. Eller er praktisk talt fraværende. Som overfor flyktninger med psykiske problemer.

Politikernes fallitt overfor psykiatrien handler om penger, kvalitetssikring og ideologi. Opptrappingsplanen på 24 milliarder kroner skulle være et løft, men den forlenges. Så langt har nedtrappingen, som nedleggelse av sengeposter, virket kraftigere enn den tiltenkte oppbyggingen lokalt. Det er regjeringens ansvar at reformer og tiltakspakker virker etter intensjonene. Hvor er kvalitetssikringen?

I årevis har det vært en enøyd opptatthet av effektivisering innenfor helsesektoren. Dessverre ser det ut til at tidas herskende ideologi også anvendes uten å skille mellom det somatiske og det psykiske. Innenfor psykiatrien kan effektiviseringskravet være faglig uforsvarlig og forverre pasientens helsetilstand. Det var neppe tilfeldig at mannen ble skrevet ut en fredag.