Politisk feighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når det ikke ble enighet mellom Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet om et nytt takstsystem for boliger, er det heller ikke flertall i Stortinget i dag for å endre dagens ordning. Det er et system som er så skrikende urettferdig at det for lengst burde vært endret. Men det vil overleve også denne gangen.
  • Striden står om hva slags regler som skal brukes for å fastsette skattetaksten på boliger. Denne taksten er utgangspunkt for den statlige fordels- og formuesskatten på boliger, samt den kommunale eiendomsskatten. Dagens takster er ren lotto, der nyere boliger med vanlig størrelse og standard kommer svært urimelig ut i forhold til store og eldre villaer og leiligheter. Det er også store variasjoner kommunene imellom.
  • De tre partiene som har forhandlet om et nytt takstsystem, var ikke langt unna et forlik som ville ført til enhetlige regler for hele landet, der størstedelen av den vanlige boligmassen hadde sluppet den såkalte fordelsbeskatningen. Når det likevel ikke ble noen enighet, skyldes det i stor grad at de andre partiene har meldt seg ut av virkeligheten og i stedet satset på rått velgerfrieri. Disse partiene forsøker å gi inntrykk av at det nye takstsystemet er ensbetydende med høyere boligskatt.
  • Vi står her overfor et stykke politisk unnfallenhet som er ganske enestående, selv i et valgår. For det vil være opp til flertallet på Stortinget og i de enkelte kommunene til enhver tid å bestemme om vi skal ha skatt på boliger. Og det er opp til de enkelte kommunestyrer å avgjøre om det skal være eiendomsskatt. Boligtakster må vi uansett ha. Velgerne må få beskjed om hvordan partiene vil kompensere bortfallet av disse inntektene, og om boliger uansett prisklasse skal fritas for enhver form for skatt mens f.eks. bankinnskudd skal skattlegges fra første krone både for formue og renter. Det er slike spørsmål Høyre, Frp, KrF og Venstre må svare på i Stortinget i dag hvis de skal unngå å bli stemplet som politiske feiginger.