Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politisk forspill

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vanligvis starter hverdagen etter påskeferien med meklingsinnspurt i privat sektor og fare for streik. I år er den faren avverget ettersom partene ble enige om en nøktern lønnsavtale to uker før påske. Dermed er arenaen for konflikt overlatt til politikerne. Spørsmålet er om det bærer mot regjeringskrise under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i vår.

Etter retorikken å dømme skulle vi tro at det kan oppstå en dramatisk situasjon. Fremskrittspartiet har mer enn antydet at det ikke ser det som sin oppgave å frede denne regjeringen. Partiet har merket belastningen ved å støtte regjeringens budsjett for i år. Dessuten vil Frp ha klar interesse av å demonstrere sin makt og at regjeringen hittil har levd på Frp's nåde. Arbeiderpartiet har hentet fram sin sterkeste retorikk og beskylder Bondeviks regjering for å stå for den største høyredreining i norsk politikk siden krigen. Skulle da partiet falle ned som en skinnfell og berge flertall for regjeringens budsjett? Og for SV vil det neppe være aktuell politikk å skulle sikre en høyredominert regjering videre liv, selv om partiet er stort nok, rent matematisk, og selv om det skulle bys et fristende kjøttbein.

Dermed er det duket for en politisk spennende vår. Riktignok er det slik ved disse budsjettrevisjonene at regjeringen ikke behøver støtte til alle poster fra ett og samme flertall. Om våren er det fortsatt mulig å kjøre budsjettslalåm. Men det blir likevel høyt spill. Frp vil bruke mer oljepenger enn finansminister Per-Kristian Foss kan akseptere. Ap vil holde seg innenfor såkalt ansvarlige rammer, men kreve mer til fellesskapet og mindre til skattelettelser enn den samme Foss kan akseptere. Flere saker kan bli satt på spissen: barnehageforlik, kommuneøkonomi og arbeidsledighetstiltak. En av trekantens hovedparter må tape. Og jo sterkere retorikken blir, desto større blir fallhøyden for de involverte partiene, selv med konstruktive kompromisser. Den politiske våren kan derfor bli rene påskekrimmen. Foreløpig vet vi ikke hvem som blir funnet i stortingsbiblioteket med kniv i ryggen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media