Politisk gryterett

Virkelighet, fantasi og satire kan bli en kraftfull miks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VI HAR LÆRT

at det er lurt å skille fantasi og virkelighet. Vel, åpenbart ikke alltid. Noen ganger gir det god effekt å blande alle ingredienser som i en gedigen gryterett.

Når det gjelder amerikansk politikk og Washington, byr svensk fjernsyn i disse dager på en heftig blanding av fakta og fiksjon i serien «K Street». Ei gruppe politiske konsulenter starter sitt eget firma der de skal drive konsulent- og lobbyvirksomhet. De skal hjelpe klientene til å nå fram med sine budskap samt takle hardkjøret fra sine motstandere. Erfarne navn som George Clooney og Steven Soderbergh har vært med på produsentsida.

FLERE TING SKILLER

denne serien, som svenskene omtaler som et semidokumentarisk drama, fra andre dramaer av typen «Presidenten», som vi kjenner godt her i Norge. «K Street» byr på en rekke problemstillinger som skal løses av både skuespillere og stjerner fra virkeligheten. Uten at vi står overfor en dokuserie eller et slags politisk realityshow. Problemløsere og kjente aktører fra det faktiske politiske liv i Washington er med. Jo mer en kjenner til amerikansk politikk og aktørene, jo morsommere blir det selvsagt. På den annen side er det kanskje ikke noe annet land som fascinerer oss så voldsomt med sitt politiske spill som nettopp USA - både virkelig og i regi av Hollywood.

VIKTIGST ER

nok rollene til stjernestrategene James Carville og Mary Matalin. Ekteparet som har sentrale posisjoner på hver sin side i USAs to politiske landskap. De ble kjærester under opptakten til valgkampen i 1992 da Bill Clinton utfordret den sittende president George Bush.

Vi vet jo hvem som gikk av med seieren den gangen, og James Carville føyk høyt opp på Washingtons stjernehimmel da han greide å få rundbrenneren fra Arkansas inn i Det hvite hus. Mary Matalin hadde en av toppjobbene i republikanernes leir og arbeidet for at Bush senior skulle få fire nye år.

SAMMEN MED

disse virkelighetens stjerner er skuespillere med og gestalter roller som også er hentet fra politikkens egentlige lobbykorridorer. Samtidig kommer helt fiktive personer inn og skaper dramatikk fordi ingen vet hvem de er. En av utfordringene som skaper strid, er Howard Dean, som på dette tidspunktet fremdeles var med i kappløpet om å bli demokratenes presidentkandidat til det forestående valget. Dean har gått til James Carville for å få hjelp i forkant av en tv-opptreden der han vet spørsmålene vil bli intrikate og vanskelige. Carville hjelper, som den politiske junkie han er. Protestene hagler i «K Street». Men i virkeligheten?

DA «K STREET»

gikk på tv i USA, stilte en filmkritiker det retoriske spørsmål: «Hva ville Andy Warhol vært interessert i hvis han levde i dag?» Sjansene for at han hadde falt for politisk popart med satirisk tilsnitt, er nok stor. Warhol var tross alt en samtidskunstner.