Politisk gyser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Visepresident Al Gore vant valget i USA med mer enn 250000 stemmer, men i USA er ikke det tilstrekkelig. Den grunnlovfestede valgordningen med indirekte valg på presidenten gjør at han også må vinne i Florida. Der leder guvernør George W. Bush med 1783 stemmer etter den første opptellingen av stemmene. Dersom Bush beholder et forsprang på bare en stemme etter kontrolltellingen, vinner han Florida og kan gjøre krav på seieren, selv om han fikk færre stemmer enn Gore på landsbasis.
  • Men slik er spillereglene, og de verken kan eller bør forandres nå, etter at de utløste den mest nervepirrende valgnatta i amerikansk historie som splittet nasjonen i to helt like deler. USAs politiske system er så robust at det helt sikkert vil finne en vei ut av den konstitusjonelle krisen det egentlig er dersom guvernør Bush blir president med færre stemmer enn Gore. Det har skjedd tre ganger før i amerikansk historie, uten at valgordningen er blitt endret.
  • Så lenge kontrolltellingen pågår, har Al Gore fortsatt en liten mulighet til å vinne i Florida og dermed Det hvite hus. Men han vet også at han kunne vunnet dette valget med klar margin. Han sviktet i to av de tre TV-debattene og forvirret velgerne med skiftende politiske budskap. Han var så opptatt av å holde president Clintons skandaler på avstand at han først i valgkampens siste fase gjorde effektiv bruk av Clintons politiske triumfer gjennom to perioder. Antakelig litt for seint. USAs kanskje mest erfarne politiske kommentator, David Broder i Washington Post, slår fast at Al Gore har gjennomført en dårlig valgkamp. Bush har gjort det langt bedre.
  • Den dramatiske valgnatta, som overgikk John F. Kennedys knappe seier over Richard Nixon i 1960, overskygget at USAs førstedame Hillary Clinton skrev et annet, helt nytt kapittel i USAs politiske historie da hun sikret seg en plass i Senatet. Det er en seier som holder liv i spekulasjonene om at USA om fire eller åtte år kan få en ny presidentkandidat Clinton.